- Μια μελέτη που περιλάμβανε πάνω από 250.000 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, με μεγαλύτερο όφελος για τις γυναίκες.
- Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, στομάχου και πνεύμονα, ενώ τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 σχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά 14 διαφορετικών καρκίνων.
- Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 μέσω της διατροφής τους, γεγονός που οδηγεί πολλούς στη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 250.000 άτομα και διαπίστωσε ότι ο εμπλουτισμός της διατροφής με αυτήν την ομάδα τροφών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, έρχεται να ρίξει φως στις τροφές που ενώ είναι εύκολο να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε. Ίσως τώρα να το ξανασκεφτούμε.
5 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού- Πώς θα προστατευθούν οι γυναίκες
Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, πέρα από το να μειώνουν τη χοληστερίνη, να διατηρούν υγιή τον εγκέφαλο και να βελτιώνουν την ψυχική υγεία, μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη μιας σειράς καρκίνων.
Η Γιούτσεν Ζανγκ, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια αναφέρει: «Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου», αναφέρει
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να εστιάσει στο να λαμβάνει περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα στη διατροφή του», προσθέτει.
Βιταμίνη Β12: Τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
Τι έδειξε η μελέτη για τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά
Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του πνεύμονα, καθώς και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος.
Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης 14 διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, του κακοήθους μελανώματος, της ουροδόχου κύστης και άλλων.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μια έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πάνω από 250.000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για πάνω από μια δεκαετία. Από τους συμμετέχοντες, σχεδόν 30.000 ανέπτυξαν κάποια μορφή καρκίνου κατά την περίοδο της μελέτης.
Κάποιες προηγούμενες έρευνες είχαν βρει συνδέσεις μεταξύ των επιπέδων λιπαρών οξέων και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με βεβαιότητα αν τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μείωναν τα ποσοστά καρκίνου ή αύξαναν την πιθανότητα επιβίωσης από μια διάγνωση καρκίνου.
Σημαντικό είναι ότι τα οφέλη των υψηλών επιπέδων λιπαρών οξέων δεν εξαρτώνταν από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ ή η φυσική δραστηριότητα.
10 σούπερ τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδιά
Ποιες τροφές περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
Γνωστά ως «υγιή λιπαρά», τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το κραμβέλαιο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά τα τρόφιμα για να φτάσουν στις συνιστώμενες ποσότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί στρέφονται σε συμπληρώματα ιχθυελαίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή διατροφικά συμπληρώματα στην αγορά και όχι άδικα.
«Να πάρω ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά σε συμπλήρωμα διατροφής;»
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν πως τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερίνης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο, η απόφαση λήψης αυτών των συμπληρωμάτων δεν είναι η ίδια για όλους.Στη συγκεκριμένη μελέτη, για παράδειγμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
«Για τις γυναίκες, είναι μια εύκολη απόφαση: Απλώς τρώτε περισσότερα ωμέγα-3», αναφέρει ο Κάισιονγκ Γιε, επίσης συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
Ποιο είναι το ψάρι με τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου – Ποιο είναι το πιο υγιεινό, σύμφωνα με τους ειδικούς
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πιο έντονα ευεργετικά αποτελέσματα των ωμέγα-6 σε νεότερους συμμετέχοντες και ειδικότερα σε γυναίκες, γεγονός που δείχνει ότι τα λιπαρά αυτά έχουν περισσότερα οφέλη στο φύλο αυτό.