Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μειώστε έως 35% τον κίνδυνο των παιδιών για υπέρταση και διαβήτη – Η τροφή που «απαγορεύεται»

  • Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science αποδεικνύει ότι ο περιορισμός της ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 κατά 35% και 20% αντίστοιχα.
  • Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες μετά τη σύλληψη είναι κρίσιμες για τη μακροχρόνια υγεία, με την κατανάλωση ζάχαρης να είναι ιδιαίτερα υψηλή στα βρέφη και τα νήπια.
  • Η ανάλυση δείχνει ότι η πρώιμη έκθεση σε περιορισμό της ζάχαρης είχε θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, καθυστερώντας την εμφάνιση σχετικών ασθενειών κατά 4 και 2 χρόνια για τον διαβήτη και την υπέρταση, αντίστοιχα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι ο περιορισμός μίας συγκεκριμένης τροφής τις πρώτες 1.000 ημέρες μετά τη σύλληψη και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των παιδιών για χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, κατά την ενήλικη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της κατανάλωσης αυτής της τροφής σε αυτό το χρονικό παράθυρο μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 35% και τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 20%. Διαπίστωσαν επίσης καθυστέρηση στην έναρξη της νόσου τεσσάρων και δύο ετών, αντίστοιχα.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο για το 60% των ασθενειών – Οι γιατροί λένε να κόψετε αυτά τα τρόφιμα

Ποια είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση και διαβήτη

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής -ξεκινώντας, μάλιστα, από τη σύλληψη- μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη και την υπέρταση τα επόμενα χρόνια. Η έρευνα δείχνει πως η περίοδος μέχρι την ηλικία των δύο ετών είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Στην πρώιμη ζωή, τα παιδιά εκτίθενται σε υψηλές ποσότητες ζάχαρης μέσω αυτών που τρώνε οι μητέρες τους είτε όταν είναι έγκυες είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά και μέσω των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παιδικών τροφών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα περισσότερα βρέφη και νήπια καταναλώνουν ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά καθημερινά.

Για να μελετήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την πρώιμη κατανάλωση ζάχαρης στην υγεία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν ένα φυσικό πείραμα: το τέλος της δεκαετίας περιορισμού της ζάχαρης και των γλυκών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1953.

Κατά τη διάρκεια της παροχής τροφίμων με δελτίο, οι ενήλικες λάμβαναν συνήθως 230 γραμμάρια ζάχαρης την εβδομάδα και 340 γραμμάρια γλυκών κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Η ποσότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με τις σημερινές διατροφικές οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, το τέλος του δελτίου οδήγησε σε άμεση, σχεδόν διπλάσια αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης σχεδόν εν μία νυκτί.

Ο περιορισμός της ζάχαρης έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα υγείας από άτομα που πέρασαν τις πρώτες 1.000 ημέρες μετά τη σύλληψη είτε κατά τη διάρκεια των ετών παροχής τροφίμων με δελτίο είτε μετά το τέλος τους. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πρώιμη έκθεση στον περιορισμό της ζάχαρης είχε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Το τρόφιμο που πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για να μειώσετε τη βιολογική σας ηλικία – Νέα μελέτη

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος των ανθρώπων να αναπτύξουν διαβήτη και υπέρταση μειώθηκε κατά περίπου 35% και 20% αντίστοιχα μέχρι τα 50 και 60 έτη αντίστοιχα. Η εμφάνιση αυτών των ασθενειών καθυστέρησε επίσης κατά τέσσερα χρόνια για τον διαβήτη και δύο χρόνια για την υπέρταση για εκείνους που έζησαν κατά τη διάρκεια των ετών περιορισμού.

«Για έναν μέσο ενήλικα, η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης αυξήθηκε απότομα από 41 γρ το 1953 σε περίπου 80 γρ το 1954, και αυτό το υψηλό επίπεδο διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια. Αυτά τα δεδομένα είναι για ενήλικες, όμως άλλα έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά υπερδιπλασιάστηκε μετά το τέλος της παροχής τροφής με δελτίο και η στοματική τους υγεία επιδεινώθηκε επίσης», ανέφεραν οι επιστήμονες.

 «Αυτό είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εργασία, δεδομένης της επί του παρόντος υψηλής πρόσληψης ζάχαρης στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου και του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση», ανέφερε η Δρ. Hilda Mulrooney, ειδικός σε θέματα διατροφής και υγείας στο London Metropolitan University, σχολιάζοντας τη μελέτη.

«Η πιθανότητα η δίαιτα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να επηρεάσει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του παιδιού έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό και υπάρχουν αρκετοί εύλογοι μηχανισμοί που εξηγούν πώς μπορεί να συμβεί. Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα φυσικό πείραμα – την παροχή τροφής με δελτίο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συμπλήρωσε.

Μήπως φταίτε εσείς που το παιδί σας είναι ιδιότροπο στο φαγητό; Η απάντηση κρύβεται στο DNA σας

Η πρώιμη παιδική ηλικία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μόνο το ένα τρίτο της αύξησης του κινδύνου τόσο για διαβήτη τύπου 2 όσο και για υπέρταση εξηγήθηκε από την έκθεση στη μήτρα. Αυτό υπογραμμίζει τη δυνατότητα της πρώιμης παιδικής διατροφής ως παράγοντα κινδύνου για χρόνια νόσο. «Δεδομένων των υψηλών επιπέδων ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά που απευθύνονται σε νήπια και μικρά παιδιά, αυτό προκαλεί ανησυχία», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο Μασεράνο στη θέση του προπονητή της Ίντερ Μαϊάμι

Ο Χαβιέ Μασεράνο αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ίντερ...

Χρήστος Μάστορας στο Στούντιο 4: «Το αλκοόλ με βοήθησε πολύ, ήμουν εσωστρεφής άνθρωπος»

Ο Χρήστος Μάστορας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο 4»,...

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου: Το τρίτο σύμφωνο συμβίωσης με Πακιστανό αποκαλύπτει ο σύζυγος της αδερφής της

Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου αναδεικνύει σοβαρές παρανομίες, συμπεριλαμβανομένου...

Ανακοίνωση 324 θέσεων εξειδικευμένων ιατρών στα Κέντρα Υγείας

Προκηρύχθηκαν 324 θέσεις ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας της...

Η συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κέλιν, δήλωσε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλτσχάιμερ: Ένα καινοτόμο τεστ στο δάκτυλο ανιχνεύει τη νόσο ταχύτατα και με ακρίβεια – Σημαντική ανακάλυψη

Ένα νέο καινοτόμο τεστ ανίχνευσης της νόσου Αλτσχάιμερ, που πραγματοποιείται με τη συλλογή μερικών σταγόνων αίματος από το δάχτυλο, αποδεικνύει ότι μπορεί να ανιχνεύσει...

Το χειμερινό όσπριο που ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού και συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Τα φασόλια είναι ένα χειμωνιάτικο όσπριο πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, το οποίο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και...

Κινητό: Ποια ανησυχία κρύβει η υπερβολική συγκέντρωση ψηφιακών δεδομένων – Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

Η υπερβολική αποθήκευση ψηφιακών αρχείων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα, και οι ειδικοί προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης μιας...

Αυτό που αποκαλύπτει η δύναμη της λαβής σας για την υγεία σας – Ποιες προπονήσεις θα την ενισχύσουν

Η δύναμη της λαβής είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής υγείας και σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, νοητική έκπτωση και άλλες καταστάσεις υγείας.Η ενδυνάμωση του...

COVID-19: 531 νέες νοσηλείες, 27 θάνατοι και 7 διασωληνώσεις

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 531 νέες εισαγωγές για COVID-19, με σταθερή θετικότητα και 27 θάνατοι, ενώ οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε...

Καταναλώνετε λιπαρά γεύματα; Πείτε κακάο ή τσάι για να ουδετερώσετε την επίδραση των λιπιδίων

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση κακάο και τσαγιού πλούσιου σε φλαβονόλες μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών τροφών στο σώμα,...

Η COVID-19 μπορεί να πλήξει όγκους – Μελέτη αποκαλύπτει τι εντυπωσιακό συνέβη σε καρκινοπαθείς όταν νόσησαν

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα ανοσοκύτταρα που παράγονται κατά τη διάρκεια σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 μπορεί να συρρικνώσουν καρκινικούς όγκους, προσφέροντας νέες θεραπευτικές δυνατότητες...

Καρδιά: Πόσοι παλμοί είναι φυσιολογικοί ανά ηλικία – Πώς να υπολογίσετε τον σφυγμό σας και τι να κάνετε αν είναι υψηλός ή χαμηλός

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό για ενήλικες, είναι σημαντικός δείκτης της υγείας της καρδιάς και επηρεάζεται...

Διαβήτης: Το κρυφό σύμπτωμα στα μάτια που συχνά αγνοείτε

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ένα σοβαρό οφθαλμικό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν...

Πώς επηρεάζει ο καφές το πεπτικό μας σύστημα – Πόσο πρέπει να πίνουμε για να ενισχύσουμε τα «καλά» βακτήρια

Η κατανάλωση καφέ επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, συνδέοντας την κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια ημερησίως με υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Lawsonibacter asaccharolyticus,...