- Ο Βένκι Ραμακρίσναν, βραβευμένος με Νόμπελ, προτείνει τρεις βασικές συμβουλές για μακροχρόνια υγεία: θρεπτική διατροφή, καθημερινή άσκηση και επαρκή ύπνο.
- Η υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα η μεσογειακή, έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ η άσκηση συμβάλλει στη σωματική υγεία και την αναγέννηση του σώματος.
- Ο Ραμακρίσναν υπογραμμίζει τη σημασία του ύπνου, προτείνοντας τουλάχιστον 8 ώρες ανά βράδυ για καλύτερη υγεία και μακροχρόνια επιβίωση.
Ο μικροβιολόγος Βένκι Ραμακρίσναν, 72 ετών, βραβευμένος με Νόμπελ για τη δουλειά του στα ριβοσώματα και πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, της παλαιότερης επιστημονικής ακαδημίας του κόσμου, μοιράζεται απλές συμβουλές για μακροζωία.
Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Γιατί Πεθαίνουμε», γράφει ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δημοσιευτεί πάνω από 300.000 επιστημονικά άρθρα για τη γήρανση και έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και νεοφυείς εταιρείες που εστιάζουν στη μακροζωία.
Μακροζωία: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό όσων ζουν μέχρι τα 100
Αν και έχουν γίνει σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, αναφέρει ο Ραμακρίσναν, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να μετατρέψουμε αυτή τη γνώση σε πρακτικές θεραπείες για την καθυστέρηση της γήρανσης.
Φωτογραφία: The Nobel Foundation. Photo: U. Montan
Πιστεύει ότι ενώ η έρευνα έχει αξία, ορισμένες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την ανυπομονησία των ανθρώπων να καθυστερήσουν τη γήρανση τους, προωθώντας θεραπείες χωρίς επαρκή επιστημονική στήριξη.
Η παγκόσμια αγορά για θεραπείες που σχετίζονται με τη μακροζωία εκτιμήθηκε στα 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και προβλέπεται να φτάσει τα 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Allied Market Research.
Ο Ραμακρίσναν προτείνει τρεις απλούς τρόπους για να ζήσουμε περισσότερο, βασισμένους σε επιστημονικά δεδομένα και χωρίς περιττά λόγια.
«Είμαι γιατρός – Αυτές οι 5 αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα σας κάνουν να ζήσετε περισσότερο»
1. Να τρώτε θρεπτικά φαγητά σε μετρημένες ποσότητες
Η διατροφή έχει τεράστια επίδραση στην υγεία. Η κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου. Αντίθετα, η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής άλεσης, έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Ο Ραμακρίσναν είναι χορτοφάγος και δίνει έμφαση στην ισορροπία, καταναλώνοντας πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Μαγειρεύει πάντα χρησιμοποιώντας βασικά υλικά και προσέχει τις μερίδες του, υιοθετώντας τον κανόνα του Μάικλ Πόλλαν: «Φάτε φαγητό. Όχι πάρα πολύ. Κυρίως φυτικά».
2. Να κάνετε καθημερινή ποδηλασία
Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για τη σωματική υγεία και την υγιή γήρανση, καθώς βοηθά στην αναγέννηση του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι οι «σταθμοί παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων.
Ο Ραμακρίσναν κάνει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα ποδήλατο την ημέρα, καθώς δεν έχει αυτοκίνητο. Επίσης, πηγαίνει στο γυμναστήριο αρκετές φορές την εβδομάδα για αερόβια και προπόνηση δύναμης. Όπως δηλώνει:
«Χρειάζεται και αερόβια άσκηση για να διατηρήσουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα υγιές, αλλά και προπόνηση δύναμης για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και τη δύναμη».
Μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine και περιελάμβανε δεδομένα από 100.000 Αμερικανούς, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν αερόβια άσκηση για 150-300 λεπτά την εβδομάδα και έκαναν βάρη ήταν 41% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τους καθιστικούς συνομηλίκους τους.
3. Να κοιμάστε οκτώ ώρες τη νύχτα για μακροζωία
Ο Ραμακρίσναν θεωρεί ότι οι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη σημασία του ύπνου. Προσπαθεί να κοιμάται οκτώ ώρες κάθε βράδυ, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα αποκαθιστά τη φθορά της ημέρας. Ο ύπνος λειτουργεί σαν ένα «μηχανισμό επαναφοράς» που επιτρέπει την ανανέωση και αναγέννηση του οργανισμού.
Έρευνες δείχνουν ότι η καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να προσθέσει κάποια χρόνια ζωής. Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του American College of Cardiology το 2023, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν επτά με οκτώ ώρες τη νύχτα, είχαν λίγες δυσκολίες στον ύπνο και δεν χρησιμοποιούσαν υπνωτικά χάπια ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο.
«Στα 82 μου είμαι ο γηραιότερος προπονητής στον κόσμο με ρεκόρ Γκίνες» – Τι ασκήσεις κάνει καθημερινά για να διατηρείται υγιής
Συνολικά, ο Ραμακρίσναν τονίζει ότι «ο ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός απ’ όσο έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι».