Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Άνοια: Το φαγητό που πρέπει να καταναλώνετε συχνά για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κατά 23%

  • Η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας έως και 23%, σύμφωνα με ειδικούς.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη.
  • Η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και μέτρια κατανάλωση λιπαρών ψαριών, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Προσθέτοντας έναν τύπο τροφής στη διατροφή σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μιας καταστροφικής ασθένειας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο. Σύμφωνα με ειδικούς, η τακτική κατανάλωση αυτού του τροφίμου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη της άνοιας.

Ως μια κατάσταση που πλήττει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, η άνοια συνδέεται συχνά με τη γήρανση. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες εμφάνισης άνοιας αυξάνονται με την ηλικία, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 40% των περιπτώσεων άνοιας θεωρούνται αναστρέψιμες μέσω ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Άνοια: Η κακή συνήθεια όταν χρησιμοποιούμε κινητό ή laptop που αυξάνει τον κίνδυνο

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας

Οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας. Με αυτό κατά νου, οι ειδικοί της Εταιρείας Alzheimer προτρέπουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια. Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει:

«Φάτε ψάρια τακτικά – ιδιαίτερα λιπαρά, όπως ο σολομός και το σκουμπρί». Ωστόσο, προσθέτει: «Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ψαριών πανέ ή με επικάλυψη, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθυγιεινού λίπους».

Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με αύξηση της γνωστικής λειτουργίας. Είναι επίσης μέρος της μεσογειακής διατροφής, ενός τρόπου διατροφής που επίσης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μεσογειακή διατροφή είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλιστεί μια υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου» αναφέρει η Εταιρεία Alzheimer.

«Οι μελέτες που εξετάζουν ειδικά την άνοια έχουν παρουσιάσει ασυνέπειες. Ωστόσο, μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη υπέδειξε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας έως και κατά 23%», συνεχίζει.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, με μέτρια κατανάλωση λιπαρών ψαριών και γαλακτοκομικών και χαμηλή πρόσληψη κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

«Τα περισσότερα λιπαρά σε αυτή τη διατροφή προέρχονται από ελαιόλαδο και το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο στα γεύματα».

Ποιες σοβαρές λοιμώξεις συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας – Πώς θα προστατευθείτε

Πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά επηρεάζουν την γνωστική ικανότητα

Μια επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους κατά τη μέση ηλικία έχουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες σε σχέση με εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα του λιπαρού οξέος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και μέτρησαν τα επίπεδα δύο τύπων λιπαρών οξέων. Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες έκαναν επίσης εγκεφαλικές απεικονίσεις, με τους επιστήμονες να μετρούν το μέγεθος μιας περιοχής του εγκεφάλου υπεύθυνης για τη μνήμη και τη σκέψη.

Οι εθελοντές στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γνωστικά τεστ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν υψηλότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Sara Imarisio, επικεφαλής της έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: «Φυσικά, αυτό δεν αποδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 είναι η αιτία των διαφορών στις απεικονίσεις».

«Η έρευνα για τα ωμέγα-3 και την υγεία του εγκεφάλου έχει παρουσιάσει ανάμεικτα αποτελέσματα, και ενώ αυτή η μελέτη προσθέτει στη βάση των στοιχείων, είναι διερευνητική και όχι καταληκτική. Επίσης, επειδή επικεντρώθηκε σε άτομα στη μέση ηλικία, αυτή η μελέτη προσφέρει μόνο ένα στιγμιότυπο της πλήρους εικόνας – δεν εξέτασε εάν τα άτομα ανέπτυξαν τελικά καταστάσεις όπως η άνοια».

Ωστόσο, συνέχισε τονίζοντας πως «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένας υγιής εγκέφαλος στη μέση ηλικία είναι σημαντικός για όταν φτάσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία και ότι μια συνολικά υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου άνοιας».

«Η έρευνά μας έχει δείξει ότι μόνο το ένα τρίτο (33%) των ανθρώπων πιστεύει ότι είναι δυνατό να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, έως και το 40% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να αποτραπούν μέσω επιλογών υγείας και τρόπου ζωής που μπορούμε να επηρεάσουμε», συμπλήρωσε.

Σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος: Το σύμπτωμα της άνοιας που εκδηλώνεται μόνο το απόγευμα

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

«Εκτός από τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, οι καλύτερες τρέχουσες αποδείξεις για την υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν την αποχή από το κάπνισμα, την ψυχική και σωματική δραστηριότητα, τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης υπό έλεγχο».

Η Εταιρεία Alzheimer προτείνει επίσης τις εξής κατευθυντήριες οδηγίες ως μέρος της μεσογειακής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου άνοιας:

  • Προσθέστε τα δημητριακά ολικής άλεσης στα περισσότερα γεύματα
  • Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια (π.χ., φασόλια, αρακά και φακές) και ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • Περιορίστε το κόκκινο κρέας
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπου είναι δυνατόν
  • Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια για το μαγείρεμα και τα ντρέσινγκ
  • Περιορίστε την ποσότητα του αλατιού στη διατροφή σας
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε γλυκά μόνο περιστασιακά
  • Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο

Άνοια: Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψετε το αλκοόλ για να προστατευθείτε, σύμφωνα με ειδικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Νικόλας Παπαδομιχελάκης – «Έχω παιδιά»: Ενημέρωσε στον αέρα του Buongiorno ότι παντρεύτηκε

Ο Νικόλας Παπαδομιχελάκης ανακοίνωσε στον αέρα της εκπομπής «Buongiorno»...

Τζώνης Καλημέρης για Ελπίδα Ιακωβίδου: «Εγώ φταίω για την κλοπή στο όχημά της»

Ο Τζώνης Καλημέρης δήλωσε ότι φταίει για την κλοπή...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αίμα στα κόπρανα: Είναι αιμορροΐδες ή καρκίνος του παχέος στρατού: Ο τρόπος για να κατανοήσετε τη διαφορά

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νέους έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, με το πιο κοινό σύμπτωμα να είναι η αιμορραγία από το...

Το τροπικό «φρούτο της ψυχής» που προλαμβάνει την από παχυσαρκία και προστατεύει μαλλιά, δέρμα, καρδιά και μάτια

Το μάνγκο, γνωστό ως «φρούτο της καρδιάς», είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και...

Οι καλύτερες τροφές με μαγνήσιο για να ρίξετε φυσικά την αρτηριακή πίεση

Η λήψη μαγνησίου από φυσικές τροφές είναι προτιμότερη από τη χρήση συμπληρωμάτων, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη...

Αδυνάτισμα: Το γευστικό ρόφημα που θα εξαφανίσει το λίπος σας ενώ κοιμάστε

Ένας χρήστης του TikTok προτείνει ένα ρόφημα για την απώλεια κοιλιακού λίπους, που περιλαμβάνει σπόρους chia, λιναρόσπορους, χυμό λεμονιού και αμυγδαλόγαλα.Οι σπόροι chia και...

5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας που έχουν οι επιτυχημένοι- Κάντε το τεστ να δείτε αν τα έχετε

Μια νέα μελέτη που αναλύει 70.000 άτομα και 250 επαγγέλματα αναγνωρίζει πέντε βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας (Διαθεσιμότητα σε εμπειρίες, Ευσυνειδησία, Εξωστρέφεια, Συνεργατικότητα, Νευρωτισμός) που σχετίζονται...

Πόσο χιλόμετρα πρέπει να μπορείτε να τρέξετε ανάλογα με την ηλικία σας – Τι δείχνει για την υγεία σας

Το "τεστ του Cooper" μετρά την αερόβια φυσική κατάσταση, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να τρέξουν ή να περπατήσουν γρήγορα για 12 λεπτά, με σκοπό...

Λίπος στο συκώτι: Γιατί παρουσιάζει αύξηση η λιπώδης ηπατική νόσος – Πώς αντιμετωπίζεται

Η λιπώδης ηπατική νόσος έχει αυξηθεί σημαντικά, με το 42% των ενηλίκων στις ΗΠΑ να είναι επηρεασμένο, κυρίως λόγω παραγόντων όπως η παχυσαρκία και...

Άνοια: Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψετε το αλκοόλ για να προστατευθείτε, σύμφωνα με ειδικό

Ο Δρ. Richard Restak προτείνει την πλήρη αποχή από το αλκοόλ από την ηλικία των 65 ετών και μετά, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει...

Επιστήμονας θεραπεύτηκε από τον καρκίνο του μαστού με δική της αντισυμβατική θεραπεία -Το πρωτοποριακό εμβόλιο που χρησιμοποίησε

Η Δρ. Beata Halassy, ερευνήτρια μολυσματικών ασθενειών, θεραπεύτηκε από καρκίνο του μαστού επινοώντας ένα πειραματικό εμβόλιο που συνδυάζει ιό της ιλαράς και ιό παρόμοιο...

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα 4 συμπτώματα στο πόδι που θα μπορούσαν να είναι η πρώτη ένδειξη

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να εκδηλωθεί με ασυνήθιστα συμπτώματα στα...