- Το ραβέντι, αν και θεωρείται λαχανικό στη βοτανική και φρούτο στη μαγειρική, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία από καρδιακές παθήσεις, η μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και η υποστήριξη της πέψης.
- Περιέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη Κ και κάλιο, που συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αν και τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη εξαιτίας του οξαλικού οξέος.
- Το ραβέντι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, προσφέροντας μια μοναδική γεύση και θρεπτική αξία, αλλά απαιτεί προσοχή στη χρήση του λόγω της τοξικότητάς του.
Είναι φρούτο ή λαχανικό; Είναι τοξικό ή ασφαλές για κατανάλωση; Αυτό το αμφιλεγόμενο φυτό αποτελεί ένα αίνιγμα στη διατροφή, αλλά η σύμβουλος διατροφής Fiona Hunter αποκαλύπτει μέσω του BBC Good Food τα οφέλη του και μας προσφέρει πολλούς λόγους για να το δοκιμάσουμε…
Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια των Polygonaceae και βρίσκεται κυρίως στην Κίνα, το Θιβέτ και τη Νότια Ρωσία. Στη βοτανική κατηγοριοποιείται ως λαχανικό, ενώ στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως φρούτο. Οι φρέσκοι ωμοί μίσχοι των φύλλων του είναι τραγανοί (παρόμοιοι με αυτούς του σέλινου) με ισχυρή, στυφή γεύση. Συνηθέστερα, οι μίσχοι των φύλλων του φυτού μαγειρεύονται με ζάχαρη και χρησιμοποιούνται σε πίτες και άλλα γλυκά.
Το «θαυματουργό δέντρο» που μειώνει τη φλεγμονή, προστατεύει το συκώτι και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου
Το αμφιλεγόμενο φυτό και η διατροφική του αξία
Οι ροζ σαρκώδεις μίσχοι του ραβέντι (ή ρούμπαρμπ) έχουν μια έντονη γεύση τάρτας, γι’ αυτό ίσως το φυτό προσελκύει τόσο διαφορετικές απόψεις. Αν και χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γλυκά πιάτα, είναι εξίσου καλή προσθήκη και σε αλμυρά πιάτα, αρτοσκευάσματα όπως τα muffins και κάνει νόστιμη μαρμελάδα.
Συνήθως το ραβέντι καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους και συλλέγεται την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού και έχει μια πιο γλυκιά, πιο λεπτή γεύση. Μόνο οι μίσχοι του φυτού είναι βρώσιμοι: τα φύλλα περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος που είναι δηλητηριώδες.
Διατροφικό προφίλ
1 μερίδα (140g) ραβέντι, βρασμένο χωρίς ζάχαρη, περιέχει περίπου:
- 15 kcal
- 0 γρ λίπος
- 1,3 g πρωτεΐνης
- 2,4 g φυτικές ίνες
- 0,9 g υδατάνθρακες (0,9 g ζάχαρη)
- 0 γρ αλάτι
Τα οφέλη του ραβέντι για την υγεία
- Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
- Βοηθά την επούλωση πληγών
- Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
- Βοηθά στην πέψη
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης
Το ραβέντι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για υγιή οστά. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται οστεοκαλσίνη, η οποία ενθαρρύνει τα οστά να αποβάλλουν ασβέστιο. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάγματα ισχίου.
Το «μαγικό» φυτό που προστατεύει από έλκος στομάχου μειώνει τη φλεγμονή και σταθεροποιεί το σάκχαρο
2. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την παραγωγή των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος, επιτρέποντας την επούλωση των πληγών.
3. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical nutrition διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ επιβράδυνε την εξέλιξη της ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας, μιας κατάστασης κατά την οποία το ασβέστιο συσσωρεύεται στις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος.
Οι πολυφαινόλες, μια ομάδα φυτοχημικών, που βρίσκονται στο ραβέντι, το τσάι, τα μούρα και το κόκκινο κρασί, μπορεί να προσφέρουν πρόσθετη προστασία.
4. Βοηθά την πέψη
Το ραβέντι περιέχει μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται σεννοσίδες (που βρίσκονται επίσης στη σέννα), οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό καθαρτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Είναι επίσης μια χρήσιμη πηγή διαιτητικών ινών που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Το ραβέντι είναι πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεων της υψηλής κατανάλωσης αλατιού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Είναι το ραβέντι δηλητηριώδες;
Τα φύλλα του ραβέντι είναι δηλητηριώδη επειδή περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος. Tο κοτσάνι όμως είναι βρώσιμο.
Το αρχαίο φυτό που ρίχνει την πίεση και το σάκχαρο
Το ραβέντι είναι πλούσιο σε οξαλικό ασβέστιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά σε ευαίσθητα άτομα. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να επηρεάσουν το φάρμακο βαρφαρίνη που χρησιμοποιείται για την αραίωση του αίματος.