- Ο κολπικός πόνος κατά την εμμηνόπαυση είναι ένα συχνό αλλά σπάνια συζητούμενο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από αιδοιοκολπική ατροφία, και επηρεάζει περίπου το 70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.
- Η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί ξηρότητα και φλεγμονή στον κόλπο, οδηγώντας σε σημαντική δυσφορία κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων και σεξουαλικής επαφής.
- Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, όπως κρέμες οιστρογόνων, θεραπείες υψηλής τεχνολογίας και φυσικά βότανα, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και στην αποκατάσταση της υγείας των ιστών.
Είναι ένα σχετικά κοινό θέμα για το οποίο δεν μιλάμε αρκετά, αλλά ο κολπικός πόνος που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η συγγραφέας και πρώην πάσχουσα Cathy Robinson διερευνά τις αιτίες και τη θεραπεία για τον χρόνιο πόνο και την κολπική ατροφία.
Η Robinson ήταν περίπου 50 ετών όταν ξαφνικά άρχισε να πονάει ο κόλπος της. Όλα ξεκίνησαν αφού είχε περιηγηθεί στις δοκιμασίες της περιεμμηνόπαυσης, με τις απρόβλεπτες περιόδους και τις εναλλαγές της διάθεσης. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία της περίοδο, η εμμηνόπαυση τής προκάλεσε νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις και άγχος που την έκανε να παραλύει από φόβο όταν προσπαθούσα να παρκάρει. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν κάπως, νόμιζε ότι τα συμπτώματα είχαν αρχίσει να υποχωρούν.
Εμμηνόπαυση: 6 συμπτώματα που δεν σάς λένε οι γιατροί – Πώς να τα αντιμετωπίσετε
Ωστόσο, στη συνέχεια δεν μπορούσε να καθίσει, χάρη στον έντονο πόνο στον κόλπο της. «Ένιωθα το αιδοίο και το εσωτερικό των μηρών μου σαν να καίγονται. Σταμάτησα να φοράω τζιν και τα αντικατέστησα με κολάν. Έβρισκα δικαιολογίες για να αποφύγω να πάω οπουδήποτε χρειαζόταν να καθίσω. Δεν ήθελα να ανακοινώσω, ακόμη και σε στενούς φίλους, ότι πονούσε ο κόλπος μου», περιγράφει η ίδια στο stylist.co.uk.
Από τι προκαλείται ο κολπικός πόνος
Μισοσκυμμένη πάνω από το φορητό υπολογιστή της, ερεύνησε τα συμπτώματά της και έμαθε για μια κατάσταση που ονομάζεται αιδοιοκολπική ατροφία. Μίλησε στον γιατρό για τα ευρήματά της, ο οποίος και συμφώνησε με την πρόγνωση της Google. Πλέον, εκτός από τον πόνο, ένιωθε και λιγότερο επιθυμητή.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης προκαλούνται κυρίως από τη μείωση της ποσότητας των σεξουαλικών ορμονών που παράγουν οι γυναίκες, κυρίως των οιστρογόνων. Μπορεί να είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία, αλλά αυτή η αποστράγγιση οιστρογόνων προκαλεί κάθε είδους προβλήματα, επειδή είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του ιστού γεμάτου και λιπαρού.
Όταν τα οιστρογόνα μειώνονται, η επένδυση του κόλπου μπορεί να γίνει πιο λεπτή, ξηρότερη και φλεγμονώδης και με την πάροδο του χρόνου, πιο εύθραυστη. Τα οιστρογόνα παίζουν επίσης ρόλο στον σχηματισμό κολλαγόνου, έτσι ο κόλπος μπορεί να γίνει λιγότερο ελαστικός, ενώ το σεξ και ο αυνανισμός μπορεί να γίνουν άβολα ή ακόμα και εντελώς μη ελκυστικά. Στην περίπτωση της Robinson, ο πόνος την εμπόδιζε ακόμη και να κάνω σωστά τη δουλειά της.
Όπως συμβαίνει με πολλά θέματα υγείας, αυτή είναι η κατάσταση με την οποία ζουν πολλές γυναίκες νομίζοντας ότι είναι οι μόνες που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια γυναίκες περνούν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Σύμφωνα με την ειδικό στην εμμηνόπαυση και την υγεία των γυναικών Δρ. Shirin Lakhani, πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το 70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.
«Το θέμα είναι ότι οι γυναίκες δεν το αναφέρουν συχνά σε συνεννόηση με τους γιατρούς τους και μόνο το 7% των επαγγελματιών υγείας ρωτά ενεργά για αυτό», σημειώνει στο Strong Women.
Εμμηνόπαυση: Γιατί το περπάτημα και το πιλάτες δεν είναι ιδανική άσκηση – Τι πρέπει να κάνετε
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν και η αιδοιοκολπική ατροφία συνδέεται με την εμμηνόπαυση, μπορεί να επηρεάσει νεότερες γυναίκες. Οι γυναίκες που θηλάζουν και εκείνες που λαμβάνουν αντισύλληψη μόνο με προγεστερόνη έχουν αναφέρει προβλήματα. «Ορισμένες γυναίκες παράγουν φυσικά λιγότερα οιστρογόνα πριν από την εμμηνόπαυση, ενώ ορισμένες παθήσεις υγείας σχετίζονται με χαμηλά οιστρογόνα, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς», εξηγεί η Δρ. Lakhani.
Γιατί δεν ξέρουμε περισσότερα για αυτό;
Οι ηλικιωμένες γυναίκες αγνοούνται συστηματικά από την κοινωνία και παρά το γεγονός ότι η εμμηνόπαυση έχει γίνει ένα τεράστιο θέμα συζήτησης, σπάνια ακούμε από γυναίκες με τέτοια συμπτώματα.
Η αμηχανία, η έλλειψη επίγνωσης ή η πεποίθηση ότι είναι μια φυσιολογική παρενέργεια της γήρανσης παίζουν ρόλο στη δημιουργία ενός ζητήματος που μοιάζει με «ελέφαντα στο δωμάτιο», ένα θέμα που όλοι ξέρουν αλλά επιλέγουν να αγνοούν. Δεν είναι περίεργο που έχει περιγραφεί ως «σιωπηλή επιδημία» από το British Journal of General Practice.
Η Βρετανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης προτιμά τον όρο ουρογεννητική ατροφία επειδή πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα και στο ουροποιητικό τους σύστημα. Μπορεί επίσης να ακούσετε τον όρο «ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης» (GSM) να περιγράφει το ίδιο σύνολο συμπτωμάτων.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πάθησης μπορεί να είναι εκτεταμένες και περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος και χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η Claire Yuill, φυσιοθεραπεύτρια υγείας της πυέλου στο Sussex Physio Pilates, επισημαίνει:
«Μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας μαζί με την απώλεια της σεξουαλικότητας. Οι σχέσεις με τους συντρόφους μπορεί να επηρεαστούν λόγω μειωμένης σωματικής και συχνά συναισθηματικής σύνδεσης. Πολλές γυναίκες βιώνουν απώλεια αυτοεκτίμησης και χαμηλή διάθεση επειδή αναγκάζονται να σταματήσουν δραστηριότητες που αγαπούν, όπως το ποδήλατο και η ιππασία ή να φορούν στενά τζιν».
Πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον κολπικό πόνο
- Κρέμες οιστρογόνων
- Θεραπείες υψηλής τεχνολογίας
- Καταπραϋντικά βότανα
- Σεξ
1. Κρέμες οιστρογόνων
Στη Robinson συνταγογραφήθηκε μια κρέμα οιστρογόνων που εφαρμόζεται απευθείας στον κόλπο. «Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φορέσω ξανά τζιν, αλλά δεν χρειαζόταν πλέον να στέκομαι όρθια στο λεωφορείο και πλέον μπορούσα να πάω στο θέατρο ή στον κινηματογράφο», περιγράφει. Για κάποιους, μια τοπική κρέμα είναι αρκετή, ενώ άλλοι θα το συνδυάσουν με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
2. Περισσότερες θεραπείες υψηλής τεχνολογίας
Υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπείες, όπως το O-Shot, που περιλαμβάνει την έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην περιοχή για να βοηθήσει τους ιστούς να επισκευαστούν και να αναγεννηθούν, ενώ το microneedling με ραδιοσυχνότητες είναι μια άλλη τεχνική που προορίζεται να τονώσει τον σχηματισμό κολλαγόνου και να ενισχύσει τη ροή του αίματος.
3. Καταπραϋντικά βότανα
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα. Τα βότανα γνωστά ως καταπραϋντικά, π.χ. ρίζα marshmallow, μπορούν να βοηθήσουν στη στήριξη των ιστών στην περιοχή, προσθέτοντας υγρασία. Άλλα βότανα όπως το κόκκινο τριφύλλι και ο κατιφές λειτουργούν εξισορροπώντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το άγχος μπορεί επίσης να συμβάλει στην πάθηση, γι’ αυτό προτείνεται να παίρνετε ηρεμιστικά βότανα όπως χαμομήλι για να βοηθήσετε στη χαλάρωση.
4. Σεξ (αν αντέχετε)
Αν και μπορεί να μην είναι πολύ ελκυστικό, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον κόλπο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των ιστών και στη διατήρηση της ελαστικότητας. Η τακτική χρήση ενός διαστολέα μπορεί να τεντώσει ανώδυνα τα τοιχώματα του κόλπου, ενώ ένας φυσιοθεραπευτής πυέλου μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των τεντωμένων μυών του πυελικού εδάφους και στη βελτίωση της ροής του αίματος.
Εμμηνόπαυση: Πώς θα απαλλαχθείτε από το φούσκωμα και τις ουρολοιμώξεις- Ο ρόλος του μικροβιώματος
«Η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε ελάχιστο έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή της σεξουαλικής σας ζωής, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή έχετε περάσει την εμμηνόπαυση. Μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι απλώς ένα σύμπτωμα της γήρανσης, αλλά σας προτρέπω να αναζητήσετε βοήθεια εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά», καταλήγει η Δρ. Lakhani.