- Ο Δρ. Blake Livingood προτείνει τη χρήση μηλόξυδου ως συστατικού στη διατροφή για τη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.
- Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 15-30 ml μηλόξυδου καθημερινά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ βοηθά και στην απώλεια βάρους.
- Το μηλόξυδο περιέχει οξικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για τα υγειονομικά του οφέλη, αν και δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για τα οφέλη του ακατέργαστου, αφιλτράριστου μηλόξυδου.
Ένας γιατρός αποκάλυψε το ισχυρό συστατικό που πρέπει να προσθέσουν οι άνθρωποι στη διατροφή τους για να μειώσουν τη χοληστερίνη και να ρίξουν την αρτηριακή πίεση.
Ο Δρ. Blake Livingood, ένας δημοφιλής δημιουργός βίντεο, έχει κερδίσει πιστούς ακόλουθους, που ξεπερνούν τους 178.000 στο TikTok, χάρη στις συμβουλές του για την υγεία. Σε ένα από τα βίντεο με τις περισσότερες προβολές, το οποίο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια προβολές, εκθειάζει τις αρετές ενός συγκεκριμένου συστατικού για την υγεία, υποστηρίζοντας πως είναι ευεργετικό για όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά, όπως η υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση.
Το «viral» ρόφημα που μειώνει σάκχαρο, χοληστερόλη, βάρος και σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια
Το συστατικό που μπορεί να ρίξει την πίεση και τη χοληστερίνη
Ο Δρ. Livingood μιλά για το μηλόξυδο, έναν τύπο ξυδιού που παρασκευάζεται από θρυμματισμένα μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση, μαγιά και ζάχαρη. Πρόσφατα, η έρευνα έδειξε ότι το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, όπως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
@drlivingood Benefits of apple cider vinegar. #applecidervinegar #acv #healthtips ♬ original sound – Livingood Daily
Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτά τα οφέλη, είναι γενικά αβλαβές, αρκεί να το χρησιμοποιείτε σωστά. Επίσης, περιέχει μερικά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τον χυμό μήλου, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β καθώς και αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες.
Είναι βασικό σε πολλές vegan κουζίνες, αλλά και σε πολλά mainstream φαγητά, όπως σάλτσες για σαλάτες και μαρινάδες και έχει αναδειχθεί εδώ και καιρό ως σπιτική θεραπεία για διάφορες παθήσεις, όπως η καούρα και η βελτίωση της ανάπτυξης και της λάμψης των μαλλιών.
Μηλόξυδο: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να το πίνετε για να χάσετε βάρος και να ρυθμίσετε το σάκχαρο
Πρόσφατη έρευνα, λοιπόν, δείχνει ότι το μηλόξυδο μπορεί πράγματι να προσφέρει κάποια γνήσια οφέλη για την υγεία -μια άποψη που συμμερίζεται και ο Δρ. Livingood. Στο viral βίντεό του, εξηγεί: «Αν αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα ή η αρτηριακή σας πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά σας είναι αυξημένα, το μηλόξυδο περιέχει πολύ οξικό οξύ».
Τι δείχνει η επιστημονική έρευνα για το μηλόξυδο
Μια μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Pubmed Research, έδειξε ότι το οξικό οξύ σε ποσότητες από 15 ml έως 30 ml σε καθημερινή βάση μείωσε ουσιαστικά τα προβλήματα αρτηριακής πίεσης, τα τριγλυκερίδια και την υψηλή χοληστερίνη.
«Ταυτόχρονα, αφαίρεσε το λίπος γύρω από τη μέση, έκαψε το σπλαχνικό λίπος που είναι το τοξικό λίπος γύρω από τα όργανα και μείωσε το σάκχαρο στο αίμα καλύτερα και από τη μετφορμίνη», πρόσθεσε ο Δρ. Livingood. Η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και του διαβήτη κύησης.
Το WebMD παρέχει πληροφορίες για το μηλόξυδο που βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα είναι καθαρά, παστεριωμένα και φιλτραρισμένα. Ωστόσο, υπάρχει επίσης η επιλογή να αγοράσετε ακατέργαστο, αφιλτράριστο μηλόξυδο που περιέχει ένα θολό ίζημα, που αποτελείται από βακτήρια και μαγιά.
Οι οδηγίες αναφέρουν: «Μερικοί άνθρωποι αποδίδουν στο ακατέργαστο, αφιλτράριστο μηλόξυδο τα οφέλη αυτού του συστατικού για την υγεία. Πιστεύεται, επίσης, ότι περιέχει μικρές ποσότητες προβιοτικών (υγιεινά βακτήρια) που είναι καλά για την υγεία του εντέρου. Αλλά η έρευνα δεν έχει δείξει ότι το ακατέργαστο, αφιλτράριστο μηλόξυδο προσφέρει κάποια ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία».
Σάκχαρο: 5 τροφές που το μειώνουν φυσικά και διατηρούν τα επίπεδα σταθερά μετά το φαγητό
Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνο για τυχόν οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλοι τύποι ξυδιού περιέχουν οξικό οξύ.