Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Καρκίνος του εντέρου: Οι 3 αιτίες που αυξάνονται στους νέους – Πώς να μπορούμε να προφυλαχθούμε

Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου στους νέους, κατά 52% τα τελευταία 30 χρόνια, αποδίδεται σε χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και κακές διατροφικές συνήθειες, προειδοποιώντας για την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων.
  • Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του εντέρου στους νέους (25-49 ετών) έχει φτάσει το 52% τα τελευταία 30 χρόνια, προκαλώντας ανησυχία στους γιατρούς.
  • Οι κύριες αιτίες που προτείνονται περιλαμβάνουν: 1) Χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, 2) Έκθεση σε φυτοφάρμακα που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή με το κάπνισμα, και 3) Κακές διατροφικές συνήθειες με υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες και την αναγνώριση των συμπτωμάτων του καρκίνου του εντέρου για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Η απότομη αύξηση των νέων ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου αποτελεί μια τάση που ανησυχεί τους γιατρούς. Τα κρούσματα της ασθένειας έχουν αυξηθεί κατά 52% στους 25-49 ετών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μελέτες.

Τρεις από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της υγείας του εντέρου έχουν καταθέσει τις πιθανές εξηγήσεις για την τάση αυτή.

Καρκίνος του εντέρου: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα

Ο ρόλος των αερομεταφερόμενων σωματιδίων

Ίσως η πιο ανησυχητική είναι η ιδέα που προτείνει η Δρ Μισέλ Χιουζ, γαστρεντερολόγος στο Yale Medicine, η οποία υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται στη συνεχιζόμενη χρήση μικροσκοπικών χημικών ουσιών που βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα, από τα δοχεία τροφίμων μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ιατρικά ως χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα: «μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια και χημικοί ρύποι που διαταράσσουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο μας», εξήγησε η Δρ Χιουζ.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και άγχη που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο» .

«Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1950 μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή έχουν εκτεθεί σε περισσότερες περιβαλλοντικές αλλαγές και ρύπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Καρκίνος του εντέρου: Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα

Τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά

Ένα παράδειγμα μιας χημικής ουσίας που ανησυχεί ολοένα και περισσότερους ειδικούς είναι τα φυτοφάρμακα, ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Cancer and Society υποστήριξε ότι η έκθεση σε αγροτικά φυτοφάρμακα μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.

Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εντόμων μπορεί να παραμείνουν στα φρούτα και τα λαχανικά, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες τακτικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rocky Vista του Κολοράντο εξέτασαν 69 διαφορετικά φυτοφάρμακα – συμπεριλαμβανομένων του ζιζανιοκτόνου 2,4-διχλωροαικετυλικού οξέος και του γλυφοσάτη, που χρησιμοποιούνται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και προειδοποίησαν για τους κινδύνους της έκθεσης σε ένα «κοκτέιλ» διαφορετικών χημικών ουσιών.

Βρήκαν ότι περιοχές με έντονη γεωργική παραγωγή και έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέονταν με αυξημένη εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι η έκθεση συνδέεται με την ανάπτυξη λεμφώματος non-Hodgkin, λευχαιμίας και καρκίνων της κύστης, του εντέρου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν μόνο τη συσχέτιση μεταξύ των φυτοφαρμάκων και του καρκίνου και όχι την απόδειξη ότι τα προκαλούν.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό

φρούτα λαχανικά
Markus Spiske, Unsplash

Πώς βλάπτουν τους ανθρώπους τα φυτοφάρμακα;

Τα φυτοφάρμακα έχουν προηγουμένως συνδεθεί με νευρολογικές διαταραχές, ορμονικές διαταραχές, βλάβες στο DNA και προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι διατροφικές συνήθειες για τον καρκίνο του εντέρου

Οι κορυφαίοι ειδικοί προτείνουν επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών, όπως αναψυκτικά, τσιπς και γλυκά, αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετούς τύπους καρκίνου.

Οι διατροφές γεμάτες με υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα όχι μόνο προάγουν την αύξηση του βάρους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά στερούνται και από ίνες, που είναι απαραίτητες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Γι’ αυτό ο διάσημος επιστήμονας διατροφής, καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής διατροφής, Zoe, δήλωσε στο Newsweek ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικοί σπόροι και ξηροί καρποί, είναι κρίσιμη.

Εξήγησε ότι όταν πρόκειται για την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου, δεν είναι μόνο θέμα αποφυγής των «κακών» τροφών, αλλά και να προσφέρουμε στο σώμα μας τροφές που το βοηθούν να «ευδοκιμεί». Οι μη βιολογικοί παράγοντες ενδέχεται επίσης να παίζουν ρόλο στην αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του εντέρου.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου, τόσο πιο πιθανό είναι να εξετάζονται όταν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό.

Ωστόσο, η Δρ Άνν Μονγκίου, ογκολόγος χειρουργός στο Smilow Cancer Hospital στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι συμπτώματα όπως αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αίμα στα κόπρανα, κόπωση και κοιλιακός πόνος συχνά συγχέονται με «λιγότερο σοβαρές» καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το κοινό φάρμακο που τον προλαμβάνει

Προέτρεψε όλες τις ηλικιακές ομάδες να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του εντέρου και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν ανησυχούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Volley League (4η αγωνιστική): Τελικό σερβίς στο μίνι-ντέρμπι της Θεσσαλονίκης

Ο Πήγασος Πολίχνης προηγείται του ΠΑΟΚ στη βαθμολογία με...

Πυρκαγιά σε εγκατάσταση ανακύκλωσης αυτοκινήτων στο Κορωπί – Συμμετέχουν 30 πυροσβέστες

Φωτιά εκδηλώθηκε σε χώρο ανακύκλωσης οχημάτων στην Λεωφόρο Αγίας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απώλεια βάρους: Ο κορυφαίος τρόπος για να μειώσετε το βάρος αν είστε petite, σύμφωνα με διατροφολόγο

Η Αμερικανή διαιτολόγος Maggie Hennigan, δηλώνει πως υπάρχει μία μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους χωρίς να αυξηθεί η όρεξή σας....

Είμαι ερευνητής για τη μακροχρόνια ζωή – Δείτε τι κάνω καθημερινά για μια μακρύτερη, υγιή ύπαρξη

Ο Δρ. Frank Lipman, ειδικός στη λειτουργική ιατρική με 35 χρόνια εμπειρίας, εφαρμόζει καθημερινές πρακτικές για τη μακροχρόνια υγεία, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, του διαλογισμού...

Υπέρταση: Ποια συνηθισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε αυξημένη πίεση

Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αποφεύγουν αποσυμφορητικά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, σύμφωνα με το NHS, καθώς μπορεί...

Ποιο είναι το κορυφαίο μπαχαρικό για την καρδιοαγγειακή υγεία, σύμφωνα με ειδικούς διατροφής

Το σκόρδο θεωρείται το Νο1 μπαχαρικό για την υγεία της καρδιάς, καθώς έχει πολλές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως η μείωση της χοληστερόλης και της...

«Υπέφερα από ακράτεια κατά τη διάρκεια της άσκησης επί 10 χρόνια» – Η λύση που ανακάλυψε η 46χρονη για να σχεδιάσει την αντιμετώπιση του...

Η Vicky Grubb, 46 ετών, υπέφερε από ακράτεια κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων για 10 χρόνια, αλλά βρήκε λύση μέσω μιας επαναχρησιμοποιούμενης συσκευής υποστήριξης...

Άνοια: 7 σημάδια που εμφανίζονται στα Χριστούγεννα – Τι να κάνετε αν τα δείτε

Ο ειδικός Τζον Ράμσεϊ επισημαίνει 7 συμπτώματα άνοιας που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως η δυσκολία στην επικοινωνία, η επανάληψη...

Τι να αποφεύγουμε να τρώμε όταν παίρνουμε φάρμακα για τη χοληστερίνη – 6 οδηγίες για τις στατίνες

Οι στατίνες είναι σημαντικά φάρμακα για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά απαιτείται προσοχή στη διατροφή κατά...

Το γευστικό ρόφημα του χειμώνα που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη

Η ζεστή σοκολάτα, όταν παρασκευάζεται με αγνό, χωρίς ζάχαρη κακάο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά της...

Εφιάλτες: Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορεί να σχετίζονται – Πώς να προστατευθείτε

Οι εφιάλτες μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο λύκος, η υπνική άπνοια, οι ημικρανίες, καρδιολογικά προβλήματα και η νόσος Πάρκινσον.Περίπου 1...

Αυτισμός: Το 2λεπτο τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε, σύμφωνα με ειδικό – Πού είστε στο φάσμα;

Το γρήγορο τεστ δύο λεπτών, γνωστό ως "Reading the Mind in the Eyes", αξιολογεί την ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων μέσω των ματιών, κάτι που...