- Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του εντέρου στους νέους (25-49 ετών) έχει φτάσει το 52% τα τελευταία 30 χρόνια, προκαλώντας ανησυχία στους γιατρούς.
- Οι κύριες αιτίες που προτείνονται περιλαμβάνουν: 1) Χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, 2) Έκθεση σε φυτοφάρμακα που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή με το κάπνισμα, και 3) Κακές διατροφικές συνήθειες με υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες και την αναγνώριση των συμπτωμάτων του καρκίνου του εντέρου για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.
Η απότομη αύξηση των νέων ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου αποτελεί μια τάση που ανησυχεί τους γιατρούς. Τα κρούσματα της ασθένειας έχουν αυξηθεί κατά 52% στους 25-49 ετών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μελέτες.
Τρεις από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της υγείας του εντέρου έχουν καταθέσει τις πιθανές εξηγήσεις για την τάση αυτή.
Καρκίνος του εντέρου: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα
Ο ρόλος των αερομεταφερόμενων σωματιδίων
Ίσως η πιο ανησυχητική είναι η ιδέα που προτείνει η Δρ Μισέλ Χιουζ, γαστρεντερολόγος στο Yale Medicine, η οποία υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται στη συνεχιζόμενη χρήση μικροσκοπικών χημικών ουσιών που βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα, από τα δοχεία τροφίμων μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ιατρικά ως χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα: «μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια και χημικοί ρύποι που διαταράσσουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο μας», εξήγησε η Δρ Χιουζ.
«Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και άγχη που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο» .
«Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1950 μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή έχουν εκτεθεί σε περισσότερες περιβαλλοντικές αλλαγές και ρύπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους».
Καρκίνος του εντέρου: Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
Τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά
Ένα παράδειγμα μιας χημικής ουσίας που ανησυχεί ολοένα και περισσότερους ειδικούς είναι τα φυτοφάρμακα, ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Cancer and Society υποστήριξε ότι η έκθεση σε αγροτικά φυτοφάρμακα μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.
Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εντόμων μπορεί να παραμείνουν στα φρούτα και τα λαχανικά, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες τακτικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rocky Vista του Κολοράντο εξέτασαν 69 διαφορετικά φυτοφάρμακα – συμπεριλαμβανομένων του ζιζανιοκτόνου 2,4-διχλωροαικετυλικού οξέος και του γλυφοσάτη, που χρησιμοποιούνται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και προειδοποίησαν για τους κινδύνους της έκθεσης σε ένα «κοκτέιλ» διαφορετικών χημικών ουσιών.
Βρήκαν ότι περιοχές με έντονη γεωργική παραγωγή και έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέονταν με αυξημένη εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι η έκθεση συνδέεται με την ανάπτυξη λεμφώματος non-Hodgkin, λευχαιμίας και καρκίνων της κύστης, του εντέρου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν μόνο τη συσχέτιση μεταξύ των φυτοφαρμάκων και του καρκίνου και όχι την απόδειξη ότι τα προκαλούν.
Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό
Πώς βλάπτουν τους ανθρώπους τα φυτοφάρμακα;
Τα φυτοφάρμακα έχουν προηγουμένως συνδεθεί με νευρολογικές διαταραχές, ορμονικές διαταραχές, βλάβες στο DNA και προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Οι διατροφικές συνήθειες για τον καρκίνο του εντέρου
Οι κορυφαίοι ειδικοί προτείνουν επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών, όπως αναψυκτικά, τσιπς και γλυκά, αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετούς τύπους καρκίνου.
Οι διατροφές γεμάτες με υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα όχι μόνο προάγουν την αύξηση του βάρους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά στερούνται και από ίνες, που είναι απαραίτητες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Γι’ αυτό ο διάσημος επιστήμονας διατροφής, καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής διατροφής, Zoe, δήλωσε στο Newsweek ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικοί σπόροι και ξηροί καρποί, είναι κρίσιμη.
Εξήγησε ότι όταν πρόκειται για την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου, δεν είναι μόνο θέμα αποφυγής των «κακών» τροφών, αλλά και να προσφέρουμε στο σώμα μας τροφές που το βοηθούν να «ευδοκιμεί». Οι μη βιολογικοί παράγοντες ενδέχεται επίσης να παίζουν ρόλο στην αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου του εντέρου.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου, τόσο πιο πιθανό είναι να εξετάζονται όταν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό.
Ωστόσο, η Δρ Άνν Μονγκίου, ογκολόγος χειρουργός στο Smilow Cancer Hospital στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι συμπτώματα όπως αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αίμα στα κόπρανα, κόπωση και κοιλιακός πόνος συχνά συγχέονται με «λιγότερο σοβαρές» καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Το κοινό φάρμακο που τον προλαμβάνει
Προέτρεψε όλες τις ηλικιακές ομάδες να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του εντέρου και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν ανησυχούν.