- Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερους ενήλικες, ειδικά σε παχύσαρκους ή με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
- Οι συμμετέχοντες της μελέτης παρουσίασαν μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης, με μεγαλύτερα οφέλη να παρατηρούνται σε όσους είχαν αρχικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
- Η συγκεκριμένη έρευνα επισημαίνει την ανάγκη για ιατρική καθοδήγηση πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, καθώς και την σπουδαιότητα άλλων παραγόντων υγείας όπως η διατροφή και η άσκηση.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society προτείνει ότι η βιταμίνη D σε συνδυασμό με ένα ακόμη συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερους ενήλικες -και ειδικά σε μία συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Ποιοι είναι και πώς τους ωφελεί;
Όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, το ανθρώπινο σώμα παράγει βιταμίνη D χρησιμοποιώντας έναν τύπο χοληστερόλης. Γι’ αυτό η βιταμίνη D αναφέρεται συχνά ως η βιταμίνη του ήλιου. Αλλά αν δεν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, ούτε ασχολείστε συχνά με υπαίθριες δραστηριότητες, μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή βιταμίνη D από το ηλιακό φως.
Χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D; Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε έλλειψη και τι να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε
Παράλληλα, είναι λίγα τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D -αν και μερικά, όπως οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια, ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και το εμπλουτισμένο γάλα και οι χυμοί, μπορεί να είναι μια καλή πηγή.
Εάν δεν τρώτε τακτικά αυτά τα τρόφιμα και δεν βγαίνετε έξω για να εκτεθείτε στον ήλιο αρκετά συχνά, μπορεί να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Ορισμένα σημάδια που υποδεικνύουν πιθανή έλλειψη βιταμίνης D περιλαμβάνουν:
- Διαβίωση σε βόρειες περιοχές με λίγο ηλιακό φως
- Αυστηρή βίγκαν διατροφή
- Αίσθημα κατάθλιψης
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
Νέα μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη της βιταμίνης D στην αρτηριακή πίεση
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου, ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στον Λίβανο επικεντρώθηκαν στη σύνδεση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και την βιταμίνη D.
Λεπτομέρειες της μελέτης:
- 221 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 71 έτη, μέσος ΔΜΣ 30)
- Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:
- Χαμηλή δόση: 600 IU/ημέρα βιταμίνης D
- Υψηλή δόση: 3,750 IU/ημέρα βιταμίνης D
- Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης 1,000 mg κιτρικού ασβεστίου ημερησίως
- Η διάρκεια της μελέτης ήταν 12 μήνες
Συλλέχθηκαν δεδομένα όπως επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, αρτηριακή πίεση και ιατρικό ιστορικό, ενώ οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν συστηματικά.
Αποτελέσματα:
Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης:
- Κατά μέσο όρο, μείωση 3,5 mm Hg στη συστολική και 2,8 mm Hg στη διαστολική πίεση
- Οι συμμετέχοντες στην ομάδα υψηλής δόσης παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,2 mm Hg και στην ομάδα χαμηλής δόσης μείωση κατά 2,8 mm Hg.
- Σχεδόν ο ίδιος αριθμός συμμετεχόντων από κάθε ομάδα —περίπου 42,5%— παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4 mm Hg ή μεγαλύτερη. Και σχεδόν το 46% των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες είχαν μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mm Hg ή μεγαλύτερη.
Η έρευνα κατέληξε ότι οι μεγαλύτεροι, παχύσαρκοι συμμετέχοντες ή όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερα οφέλη.
«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε συγκεκριμένες υποομάδες όπως ηλικιωμένους, άτομα με παχυσαρκία και πιθανώς άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D», δήλωσε ο Ghada El-Hajj Fuleihan, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D σε σύγκριση με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση του Institutes of Medicine (IOM) δεν παρείχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Υπέρταση: Η καλύτερη ώρα να παίρνετε τα φάρμακα για την πίεση – Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες
Πώς η σχέση βιταμίνης D-αρτηριακής πίεσης επηρεάζει την καθημερινότητά μας
Επί του παρόντος, η σύσταση του Ινστιτούτου Ιατρικής για ενήλικες έως 70 ετών είναι συνολικά 600 IU (15 mcg) βιταμίνης D την ημέρα—η ποσότητα που έλαβε η ομάδα χαμηλής δόσης. Η ποσότητα αυξάνεται μετά την ηλικία των 70 ετών στα 800 IU (20 mcg) την ημέρα. Οι συνιστώμενες δόσεις για άλλες ηλικιακές ομάδες και καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και για εφήβους και παιδιά, επίσης ποικίλλουν.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι σημαντικό να σημειωθούν σχετικά με αυτήν τη μελέτη. Πρώτον, οι συμμετέχοντες δεν έπαιρναν μόνο βιταμίνη D. Έπαιρναν συνδυασμό κιτρικού ασβεστίου και βιταμίνης D. Επομένως, δεν είναι σαφές εάν το συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι αυτό που μείωσε την αρτηριακή πίεση ή ο συνδυασμός των δύο. Αν και εκείνοι με χαμηλότερα αρχικά επίπεδα βιταμίνης D φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο από εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα.
Υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν ότι το καθένα από μόνο του μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να εξαρτάται από τα αρχικά επίπεδα των δύο στο αίμα του καθενός. Αν κάποιος έχει χαμηλά στο ένα ή στο άλλο, συμπληρώνοντας και ανεβάζοντας τα επίπεδα σε φυσιολογικό εύρος μπορεί να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επίσης, σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές, η ομάδα με τη χαμηλότερη δόση είχε περίπου τις ίδιες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση με την ομάδα της υψηλότερης δόσης. Και επειδή η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, μπορείτε να υπάρξει υπερδοσολογία, οπότε είναι πάντα καλό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι ορισμένες υποομάδες φάνηκε να αποκομίζουν καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτές περιλαμβάνονταν
- άτομα με ΔΜΣ άνω του 30,
- άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και
- άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά την έναρξη.
Όμως, δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 71, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν τα ίδια αποτελέσματα θα ίσχυαν και για τους νεότερους.
Πώς να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D για την υγεία σας
Σε κάθε περίπτωση, η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι δύο θρεπτικά συστατικά στα οποία οι άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα. Κάντε μια αξιολόγηση της διατροφής σας. Τρώτε τακτικά τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D; Τι γίνεται με το ασβέστιο; Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά -γάλα, τυρί, γιαούρτι- καθώς και σαρδέλα, σολομός, λευκά φασόλια, εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου και τόφου.
Εάν διαπιστώσετε ότι δεν καταναλώνετε συχνά αυτά τα τρόφιμα ή δυσκολεύεστε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας λόγω τροφικών αλλεργιών, προϋπολογισμού, τροφικών προτιμήσεων ή άλλων λόγων, καλό θα ήταν να σκεφτείτε τα συμπληρώματα. Πριν το κάνετε, ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών στο αίμα σας για να βεβαιωθείτε ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν θα σας θέσει πολύ πάνω από το ασφαλές ανώτατο όριο.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να βρείτε αφενός τρόπους ενσωμάτωσης τροφών πλούσιες σε βιταμίνη D και ασβέστιο και αφετέρου την καλύτερη δόση από το καθένα, εάν παίρνετε συμπληρώματα.
Πόνος στην πλάτη: Από την έλλειψη ποιας κοινής βιταμίνης μπορεί να προκαλείται
Σημειώνεται, τέλος, πως όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, το ασβέστιο και η βιταμίνη D δεν είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Η δίαιτα DASH είναι ένα διατροφικό μοτίβο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, με πολλές έρευνες να το υποστηρίζουν. Και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής επηρεάζουν επίσης την αρτηριακή πίεση, όπως η άσκηση, ο ύπνος, η διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων, το αλκοόλ και το κάπνισμα.