- Το κρυολόγημα είναι συχνό τον χειμώνα και η διαχείριση των συμπτωμάτων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι σημαντικά για ταχύτερη ανάρρωση, καθώς δεν υπάρχει μαγική θεραπεία.
- Υπάρχουν έξι φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος: σαμπούκο, κοτόσουπα, γαργάρες με αλατόνερο, μέλι, ενυδάτωση και ύπνος.
- Ο ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία και την ανάρρωση, καθώς βοηθά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρυολογήματος.
Η εποχή του κρύου είναι εδώ και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και με τους ανθρώπους που φταρνίζονται, βήχουν και έχουν πονόλαιμο -και είναι παντού. Αν και δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, η διαχείριση των συμπτωμάτων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα βοηθούν, αλλά μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μην τα χρησιμοποιούν – και για τα μικρά παιδιά, συχνά δεν αποτελούν επιλογή. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συμβουλεύει να μην δίνετε φάρμακα για το κρυολόγημα σε παιδιά κάτω των 2 ετών, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να περιμένετε μέχρι την ηλικία των 6 ετών.
Υπέρταση: Ποια κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υψηλή πίεση
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί φυσικοί και οικονομικοί τρόποι για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και να ανακάμψετε πιο γρήγορα. Από τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό έως απλές καθημερινές συνήθειες, ακολουθούν έξι συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα και να ανακάμψετε πιο γρήγορα αυτή την εποχή.
6 φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα
- Σαμπούκο
- Κοτόσουπα
- Γαργάρες με αλατόνερο
- Μέλι
- Ενυδάτωση
- Ύπνος
1. Σαμπούκο
Το σαμπούκο είναι σκούρα μοβ μούρα από το δέντρο Sambucus nigra, γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσική θεραπεία για το κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλα. Ακόμη και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, αναφέρθηκε στο δέντρο ως το «φάρμακό» του.
Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη σαμπούκου εντός των πρώτων 48 ωρών από μια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και ρινική συμφόρηση.
Εάν ταξιδεύετε, το σαμπούκο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ταξιδιώτες που το έπαιρναν από 10 ημέρες πριν έως και πέντε ημέρες μετά το ταξίδι στο εξωτερικό ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κρυολογήματος και συντόμευσαν την ασθένεια έως και δύο ημέρες.
Το σαμπούκο διατίθεται σε σιρόπια, τσάγια, τσίχλες, παστίλιες και χάπια, καθιστώντας εύκολη την ενσωμάτωσή του στη ρουτίνα σας για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Αλλά, μην τρώτε ωμό σαμπούκο: Το άγουρο σαμπούκο περιέχει τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και διάρροια, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ (NCCIH).
2. Κοτόσουπα
Η κοτόσουπα είναι μια καλή θεραπεία για το κρυολόγημα εδώ και αιώνες. Ο Μωυσής Μαϊμονίδης, ένας Εβραίος φιλόσοφος του 12ου αιώνα, το συνταγογραφούσε ως θεραπεία για ασθένειες του αναπνευστικού. Το 2000, όταν ο Δρ. Stephen Rennard, καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, μελέτησε τα αποτελέσματά του, διαπίστωσε ότι η κοτόσουπα μπορεί να έχει ήπιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η μελέτη του για την κοτόσουπα αποκάλυψε ότι κάθε λαχανικό που χρησιμοποιήθηκε στη συνταγή που δοκίμασε φαινόταν να μειώνει τη φλεγμονή. Ο συνδυασμός του ζωμού και άλλων συστατικών απέδωσε το μεγαλύτερο όφελος. Ο ζεστός, αρωματικός ατμός από τη σούπα κοτόπουλου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση της ρινικής βλέννας πιο αποτελεσματικά από το ζεστό νερό.
Κρυολόγημα: «Είμαι γιατρός – 5 παράξενοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να προλάβετε τις ιώσεις»
Επιπλέον, είναι μια πηγή ενέργειας από θρεπτικά συστατικά -πρωτεΐνη από το κοτόπουλο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες από τα λαχανικά και εύπεπτους υδατάνθρακες από τα ζυμαρικά, αν τα συμπεριλάβετε. Την επόμενη φορά που θα αρρωστήσετε, αφήστε την κοτόσουπα να κάνει τα μαγικά της. Είναι κάτι περισσότερο από μια βολική τροφή -είναι ένα αξιόπιστο, μακρόχρονο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.
3. Γαργάρες με αλατόνερο
Εάν αντιμετωπίζετε πονόλαιμο, οι γαργάρες με αλατόνερο -ανακατεύοντας ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό- είναι μια απλή, φυσική θεραπεία που μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση. Το αλατόνερο μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, να χαλαρώσει τη βλέννα και να καταπραΰνει τον πόνο και το πρήξιμο που συνοδεύει τον γρατσουνισμένο λαιμό.
Μια μελέτη του 2019 βρήκε ότι οι συμμετέχοντες με μη βακτηριακή φαρυγγίτιδα (φλεγμονή του λαιμού που προκαλείται συχνά από ιούς ή αλλεργίες) που έκαναν γαργάρες με αλατόνερο τρεις φορές την εβδομάδα για επτά ημέρες ανέφεραν λιγότερο πόνο στο λαιμό, ευκολότερη κατάποση και μειωμένο πρήξιμο σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.
Μια γαργάρα με θαλασσινό νερό είναι γρήγορη, βολική και προσιτή. Το ζεστό νερό είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό, αλλά το κρύο νερό λειτουργεί επίσης. Και είναι ασφαλές για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να κάνουν γαργάρες σωστά.
4. Μέλι
Δεν είναι απλά γλυκό, αλλά και γεμάτο με λειτουργικά οφέλη, όπως αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας του βήχα, στην αντιμετώπιση του επίμονου βήχα και να βελτιώσει τον ύπνο τόσο για τα παιδιά όσο και για μεγαλύτερους.
Ακόμη και μια μέρα λήψης μελιού μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα ενός παιδιού αυξάνοντας την παραγωγή σάλιου και ενθαρρύνοντας την κατάποση. Η παχιά υφή του καλύπτει το λαιμό, ηρεμώντας τον ερεθισμό και καταπραΰνοντας την επιθυμία για βήχα.
Κρυολόγημα: Πώς να το προλάβετε και να το αντιμετωπίσετε στο παιδί
Δοκιμάστε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι μόνο του ή ανακατέψτε το σε ένα ζεστό ρόφημα όπως τσάι ή ζεστό νερό. Ενώ το μέλι θεωρείται γενικά ασφαλές με λίγες παρενέργειες, μην το δίνετε ποτέ σε παιδιά κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης, μιας σοβαρής πάθησης που προσβάλλει το νευρικό σύστημα.
5. Ενυδάτωση
Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξετε το σώμα σας όταν παλεύετε με ένα κρυολόγημα. Τα υγρά βοηθούν στην αραίωση της βλέννας, διευκολύνοντας την απομάκρυνση της συμφόρησης και την άνετη αναπνοή.
Το πόση ενυδάτωση χρειάζεστε εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και το περιβάλλον, αλλά κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 11,5 φλιτζάνια νερό την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 15,5 φλιτζάνια, σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ. Εάν έχετε πυρετό ή καταρροή, χάνετε επιπλέον υγρά και μπορεί να χρειαστείτε ακόμη περισσότερο.
Όμως, το απλό νερό δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Δοκιμάστε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα ή χωρίς καφεΐνη (επιπλέον οφέλη εάν προσθέσετε μέλι). Η σούπα, ο ζωμός, το ανθρακούχο νερό και ο χυμός φρούτων είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές. Επιπλέον, μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να παρέχει έως και το 20% των αναγκών σας σε υγρά. Δεν είστε σίγουροι αν είστε ενυδατωμένοι; Ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας: θα πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο.
6. Ύπνος
Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο ισχυρά και παραμελημένα εργαλεία για να παραμείνετε υγιείς. Ο ύπνος λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο να κρυολογήσετε. Μόλις αρρωστήσετε, ο ύπνος γίνεται ακόμα πιο σημαντικός.
Ενώ ξεκουράζεστε, το σώμα σας απελευθερώνει κυτοκίνες, ειδικές πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας. Αυτή η διαδικασία είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ανοσολογικής απόκρισης.
Όταν είστε άρρωστοι, μπορεί επίσης να νιώσετε την ανάγκη να ξεκουραστείτε περισσότερο – και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το σώμα σας ξοδεύει φυσικά περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο, το στάδιο του ύπνου που εξοικονομεί ενέργεια, έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Κρυολόγημα: Μπορούν η βιταμίνη C ή ο ψευδάργυρος να το θεραπεύσουν; Ειδικός της Κλινικής του Κλίβελαντ απαντά
Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα. Οι έφηβοι χρειάζονται οκτώ έως 10 ώρες και τα μικρότερα παιδιά έως 14 ώρες. Για καλύτερο ύπνο όταν είστε μπουκωμένοι, δοκιμάστε να σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά, να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή να χαλαρώσετε με ένα ζεστό ντους με ατμό πριν τον ύπνο για να βοηθήσετε στη ρινική παροχέτευση.