- Χειρουργοί χρησιμοποίησαν τεχνική βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης για να αποκαταστήσουν τον έλεγχο των μυών στα πόδια δύο ασθενών με παράλυση, οι οποίοι κατάφεραν να περπατήσουν και να ανέβουν σκαλοπάτια μετά από εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο.
- Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο πλάγιος υποθάλαμος, που συνδέεται με την εγρήγορση και το κίνητρο, παίζει σημαντικό ρόλο στο περπάτημα, επιτρέποντας τη «δραστηριοποίηση» αδρανών νευρικών ινών στον νωτιαίο μυελό.
- Η μελέτη υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος είναι κρίσιμος για την αποκατάσταση από αναπηρία και αναμένει ότι μελλοντικές τεχνικές διέγερσης θα βελτιώσουν τη δυνατότητα κίνησης των ασθενών.
Σε μια παγκόσμια πρωτιά, χειρουργοί χρησιμοποίησαν τεχνική με βαθιά εγκεφαλική διέγερση σε ασθενείς με παράλυση για να «ενεργοποιήσουν» αδρανείς νευρικές ίνες στον νωτιαίο μυελό και να αποκαταστήσουν τον έλεγχο των μυών των ποδιών.
Δύο ασθενείς με παραλυσία κατάφεραν να περπατήσουν μικρές αποστάσεις και να ανέβουν και σκαλοπάτια μετά από εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό τους. Και οι δύο είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, που τους είχαν καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ασθενής με παράλυση περπάτησε μετά από 7 χρόνια – Eλπιδοφόρα θεραπεία με βλαστοκύτταρα από τη Mayo Clinic
Πώς λειτουργεί η τεχνική με την εγκεφαλική διέγερση
Αλλά, σε μια παγκόσμια πρωτιά, χειρουργοί χρησιμοποίησαν την τεχνική της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης για να «ενεργοποιήσουν» αδρανείς νευρικές ίνες στον νωτιαίο μυελό και να αποκαταστήσουν τον έλεγχο των μυών των ποδιών.
Ο Wolfgang Jaeger, 54 ετών, έσπασε τη σπονδυλική του στήλη σε ένα ατύχημα με σκι το 2006 και έπρεπε να κατεβαίνει τις σκάλες συρόμενος. Ωστόσο, από τότε που του εμφυτεύθηκαν ηλεκτρόδια δύο χρόνια πριν, έχει δουλέψει εντατικά με φυσιοθεραπευτές για να ανακτήσει την κίνηση στα άκρα του.
Αναφέρει, σύμφωνα με το Sky News: «Αν θέλω, μπορώ να περπατήσω λίγο ή να ανεβοκατέβω σκάλες. Αν χρειαστώ κάτι στην κουζίνα και πρέπει να σηκωθώ, μπορώ να το κάνω. Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Στο μέλλον, πιστεύω ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούμε αναπηρικό καροτσάκι. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά πιστεύω ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα».
Η ανακάλυψη έγινε όταν νευροεπιστήμονες από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη (EPFL) χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να χαρτογραφήσουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το περπάτημα σε ποντίκια και αρουραίους.
Προς έκπληξή τους, μια περιοχή που ονομάζεται έξω ζώνη του υποθαλάμου ή αλλιώς πλάγιος υποθάλαμος – γνωστή για τη συμβολή της στην εγρήγορση και το κίνητρο – εντοπίστηκε ότι παίζει ρόλο στο περπάτημα.
Η ανακάλυψη ήταν τόσο απροσδόκητη που αρχικά αμφισβητήθηκε από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι ενέκριναν τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό Nature Medicine. Μετά από επιτυχημένες δοκιμές σε τρωκτικά, η ελβετική ομάδα εμφύτευσε ηλεκτρόδια στον πλάγιο υποθάλαμο των ανθρώπινων ασθενών.
Παιδικό τραύμα: Ποια σχέση έχει με άνοια και αναπηρία αργότερα στη ζωή- Τι δείχνει νέα έρευνα
Η τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται ήδη ευρέως για τη διαχείριση τρόμων (δηλαδή του τρέμουλου) σε ασθενείς με Πάρκινσον, πραγματοποιείται ενώ οι ασθενείς είναι ξύπνιοι. Μόνο τότε μπορούν οι χειρουργοί να είναι βέβαιοι ότι έχουν φτάσει στο σωστό σημείο του εγκεφάλου, με την κατάλληλη ένταση διέγερσης.
Οι ασθενείς με παράλυση νιώθουν την παρόρμηση να περπατήσουν
Η καθηγήτρια Jocelyne Bloch, που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, δήλωσε: «Μόλις το ηλεκτρόδιο τοποθετήθηκε και ενεργοποιήσαμε τη διέγερση, η πρώτη ασθενής είπε αμέσως, “Νιώθω τα πόδια μου”. Όταν αυξήσαμε τη διέγερση, είπε, “Νιώθω την παρόρμηση να περπατήσω!”».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλάγιος υποθάλαμος κινητοποιεί άλλες περιοχές του εγκεφάλου για να στείλουν σήματα μέσω νευρικών ινών που παραμένουν άθικτες μετά τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.
Ο εγκέφαλος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση από την αναπηρία
Ο Καθηγητής Gregoire Courtine, επικεφαλής νευροεπιστήμονας της ερευνητικής ομάδας και συν-διευθυντής του κέντρου NeuroRestore στη Λωζάνη, δήλωσε:
«Η έρευνα αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση από την αναπηρία. Βρήκαμε πώς να αξιοποιήσουμε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου, που δεν γνωρίζαμε ότι εμπλέκεται στο περπάτημα, ώστε να ενεργοποιήσουμε τις υπολειμματικές νευρικές συνδέσεις και να ενισχύσουμε τη νευρολογική αποκατάσταση».
Οι δύο ασθενείς δεν ανάρρωσαν πλήρως από τον τραυματισμό τους και μπόρεσαν να περπατήσουν μόνο σιγά-σιγά και για μικρές αποστάσεις με μπαστούνι ή με άλλο βοήθημα. Ωστόσο, η ομάδα της Λωζάνης έχει ήδη αποδείξει ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η κίνηση μέσω εμφυτευμάτων στη σπονδυλική στήλη.
Άτομα με παράλυση μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να περπατήσουν ξανά – Αμερικανοί επιστήμονες δίνουν ελπίδα
Ελπίζουν ότι η ταυτόχρονη διέγερση του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου στο μέλλον θα βελτιώσει την αποκατάσταση και θα βοηθήσει τους ασθενείς να περπατούν για περισσότερο και πιο γρήγορα.
Πηγές: Sky News, EPFL, NIH