- Η έκθεση σε μόλυβδο, κυρίως μέσω αναθυμιάσεων βενζίνης, έχει συνδεθεί με 151 εκατομμύρια περιπτώσεις ψυχιατρικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, άγχος και ΔΕΠΥ, επηρεάζοντας κυρίως άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1996.
- Ο μόλυβδος έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά, και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ψυχιατρικές καταστάσεις, με τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα.
- Παρά την απαγόρευση της προσθήκης μολύβδου στη βενζίνη το 1996, οι συνέπειες της προηγούμενης έκθεσης παραμένουν, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η παιδική έκθεση σε μόλυβδο έχει συμβάλλει σημαντικά στις ψυχιατρικές ασθένειες στις ΗΠΑ.
Η έκθεση σε μόλυβδο έχει προκαλέσει εκατομμύρια ψυχιατρικές διαταραχές και ζημιά στη νοημοσύνη. Ποιες είναι οι συνέπειες που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε;
Μια σημαντική ανασκόπηση εκτίμησε ότι οι αναθυμιάσεις από την καύση βενζίνης με μόλυβδο που εισπνέονταν πριν από μία ημερομηνία συνδέονται με 151 εκατομμύρια περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους και ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα).
Κατάθλιψη: Ελπίδες για νέα θεραπεία μέσω διέγερσης του νωτιαίου μυελού
Συγκεκριμένα, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που γεννήθηκαν πριν το 1996 υπέφεραν από ψυχιατρικές διαταραχές ως άμεσο αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε τοξικό μόλυβδο.
Οι συνέπειες από τις αναθυμιάσεις της βενζίνης
Παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης υποδείξει ότι οι Αμερικανοί που εκτέθηκαν σε αυτές τις αναθυμιάσεις έχουν χάσει συνολικά 824 εκατομμύρια μονάδες IQ από το 1940. Οι αρχές των ΗΠΑ απαγόρευσαν την προσθήκη μολύβδου στη βενζίνη το 1996, ωστόσο για πέντε δεκαετίες πριν από αυτό, οι Αμερικανοί ανέπνεαν αναθυμιάσεις γεμάτες αυτό με το βαρέο μέταλλο.
Χρησιμοποιώντας εθνικά δεδομένα για τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών και στατιστικά πληθυσμού, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke εκτίμησαν την ποσότητα μολύβδου στην οποία εκτέθηκαν όλοι οι Αμερικανοί που ζούσαν το 2015. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τις επιπτώσεις αυτής της έκθεσης στην ψυχική υγεία.
Η επίδραση του μολύβδου στο νευρικό σύστημα
Ο μόλυβδος είναι γνωστός για τη βλαβερή του επίδραση στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και την ψυχολογία. Όταν εισπνέεται, το νέφος που περιέχει μόλυβδο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων, όπου τα σωματίδια απορροφώνται από το σώμα, προκαλώντας φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνθεση των νευρώνων.
Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη, να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και να βλάψει το νευρικό σύστημα, γεγονότα που μπορεί να συνδέονται ή να προκαλούν ψυχιατρικά προβλήματα. Ο Aaron Reuben, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής νευροψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Duke, δήλωσε:
«Έχουμε πολύ λίγα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του μολύβδου όταν αυτό βρίσκεται στο σώμα, και πολλοί από εμάς έχουμε εκτεθεί σε επίπεδα 1.000 έως 10.000 φορές υψηλότερα από ό,τι είναι φυσιολογικό», σύμφωνα με το Mail Online.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η σταρ της τηλεόρασης, Christina Hall, ανακοίνωσε μέσω της ιστορίας της στο Instagram ότι είχε δηλητηρίαση από μόλυβδο και υδράργυρο. Είπε ότι υποψιαζόταν πως η εργασία της στην ανακαίνιση παλιών σπιτιών, που μερικές φορές περιέχουν σωλήνες, εξαρτήματα και συγκολλήσεις από μόλυβδο, ίσως την είχε αρρωστήσει. Δεν έχει μιλήσει για τις αναθυμιάσεις από τις εξάτμισης.
Από το 1923 έως το 1996, ο μόλυβδος χρησιμοποιούνταν στη βενζίνη για να βοηθήσει τους κινητήρες να λειτουργούν ομαλά. Η χρήση του μολύβδου κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1960-1970 και απαγορεύτηκε λίγο πριν την αρχή του 21ου αιώνα.
Ο Mathew Hauer, συν-συγγραφέας της μελέτης και κοινωνιολόγος στο Florida State University, δήλωσε: «Πολύ περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπισαν ψυχιατρικά προβλήματα από ό,τι αν δεν είχαμε προσθέσει μόλυβδο στη βενζίνη».
Από το 1923, άρχισαν να προσθέτουν μόλυβδο στη βενζίνη για να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία των κινητήρων. Προστέθηκε επίσης στη βαφή, στις συγκολλήσεις και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σωλήνων που μετέφεραν πόσιμο νερό.
Από τη δεκαετία του 1980, οι υγειονομικές αρχές άρχισαν να αποσύρουν το βαρέο μέταλλο από τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί. Όταν η βενζίνη με μόλυβδο εξατμίζεται, απελευθερώνει το μόλυβδο στον αέρα, όπου μπορεί να εισπνευστεί από τους ανθρώπους ή να κατακαθίσει στο έδαφος.
Παρά την ιδιαίτερη εστίαση στις επιπτώσεις του μολύβδου στο πόσιμο νερό, οι συγγραφείς της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, ανέφεραν ότι το προϊόν που είχε τις πιο εκτεταμένες επιπτώσεις ήταν μακράν οι αναθυμιάσεις από τις εξάτμιση των αυτοκινήτων.
Μόλυβδος και ψυχιατρικές διαταραχές
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από εθνικές στατιστικές για τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών, τη χρήση βενζίνης με μόλυβδο κατά τη διάρκεια των ετών και τα γενικά στατιστικά του πληθυσμού, για να εκτιμήσουν τα μέσο επίπεδα μολύβδου στο αίμα των ανθρώπων από το 1940 έως το 2015.
Αυτός ο αριθμός τους έδωσε μια εκτίμηση για το πόσο μόλυβδο είχαν εκτεθεί οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτόν τον αριθμό για να υπολογίσουν τον αντίκτυπο που είχε ο μόλυβδος στην ψυχική υγεία, τη νοημοσύνη και την προσωπικότητα.
Έκθεση σε μόλυβδο: Κίνδυνος να κάνει τα παιδιά εγκληματίες-Σε ποια προϊόντα υπάρχει
Γενικά, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα έκθεσης σε μόλυβδο, τόσο μεγαλύτερη ήταν η επίπτωση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Χρησιμοποιώντας αυτές τις εκτιμήσεις, υπολόγισαν ότι υπήρχαν 151 εκατομμύρια επιπλέον ψυχιατρικές ασθένειες που δημιουργήθηκαν από την έκθεση σε μόλυβδο από το 1940.
Από το 1976-1980, για παράδειγμα, εκτίμησαν ότι πάνω από 19 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους πάνω από το όριο που συνιστά το CDC των 3,5 μικρογραμμαρίων μολύβδου ανά 0,1 λίτρο αίματος. Αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 99% του πληθυσμού εκείνης της εποχής.
Οι εκτιμήσεις τους δείχνουν μια σταθερή μείωση των ατόμων με υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από το 2011-2015 με το 1,4% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 280.000 άτομα. Προέβλεψαν ότι η μόλυνση από μόλυβδο στο αίμα ήταν πιο κοινή σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1965-1980, επειδή η χρήση βενζίνης με μόλυβδο κορυφώθηκε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και 1970.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε μόλυβδο, καθώς ο εγκέφαλός τους βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη. Η ζημιά που προκαλείται στο νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων αναπτυξιακών ετών μπορεί να μην αποκατασταθεί ποτέ, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε οποιαδήποτε ηλικία η τοξικότητα από μόλυβδο μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν: «Η παιδική έκθεση σε μόλυβδο έχει πιθανότατα κάνει μια σημαντική, υποεκτιμημένη συμβολή στις ψυχιατρικές ασθένειες στις ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα». Ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν σημαίνει πως κάθε άτομο που εκτέθηκε σε υψηλά επίπεδα μολύβδου ανέπτυξε άμεσα προβλήματα ψυχικής υγείας. Αντίθετα, η μακροχρόνια έκθεση στο βαρέο μέταλλο πιθανότατα προκάλεσε χαμηλού επιπέδου, συχνή βλάβη στο νευρικό σύστημα.
Οι ψυχιατρικές επιπτώσεις του μολύβδου σε διάφορες γενιές
Αυτή η συνεχής ζημιά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη ψυχιατρικών καταστάσεων, καθιστώντας την κανονική, ανησυχητική πορεία της ζωής πιο δύσκολη, για παράδειγμα. Ο Dr. Reuben το συνέκρινε με ένα άτομο που έχει ήπια σωματική ασθένεια, όπως έναν χαμηλό πυρετό. Είπε: «Δεν θα πήγαινες στο νοσοκομείο ή δεν θα ζητούσες θεραπεία, αλλά θα δυσκολευόσουν λίγο παραπάνω απ’ ό,τι αν δεν είχες πυρετό».
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τον μόλυβδο με ψυχιατρικές επιπτώσεις. Μια μελέτη του 2022 από την ίδια ερευνητική ομάδα από το Duke και το FSU διαπίστωσε ότι η έκθεση σε αναθυμιάσεις αυτοκινήτων με μόλυβδο μπορεί να έχει «κλέψει» συνολικά 824 εκατομμύρια μονάδες IQ από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς από το 1940.
Σε μια μελέτη του 2019, ερευνητές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι παρακολούθησαν 579 παιδιά από τη Νέα Ζηλανδία για πάνω από 30 χρόνια, διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα στην παιδική ηλικία οδηγούν σε μακροχρόνιες αλλαγές στην προσωπικότητα και την ψυχική υγεία.
Τα παιδιά με υψηλά επίπεδα μολύβδου μεγάλωσαν και έγιναν ενήλικες λιγότερο συνειδητοποιημένοι, λιγότερο συμφωνητικοί και πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, ΔΕΠΥ ή άγχος. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τον μόλυβδο με μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα ακοής, υπογονιμότητα, υπέρταση και δυσλειτουργία των νεφρών.
Αυτό το μέταλλο προκαλεί περισσότερες καρδιοπάθειες από το κάπνισμα ή τη χοληστερίνη
Το συνδυασμένο βάρος των αποδεικτικών στοιχείων για τις βλάβες του μολύβδου οδήγησε σε μαζική κυβερνητική παρέμβαση. Πιο πρόσφατα, η EPA ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των σωλήνων μολύβδου σε μικρά συστήματα ύδρευσης. Πίεσε να αντικατασταθούν οι σωλήνες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Πηγές: Mail Online, NIH