Ενέσεις Β12: Ποιοι πρέπει να τις λάβουν – Τα οφέλη τους σε σχέση με τα συμπληρώματα και πιθανές παρενέργειες

Οι ενέσεις B12 προσφέρουν άμεση λύση σε άτομα με έλλειψη βιταμίνης, βελτιώνοντας την ενέργεια και τη νοητική λειτουργία, αλλά ενδέχεται να εμφανίσουν παρενέργειες.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Οι ενέσεις βιταμίνης B12 είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα με έλλειψη ή ανεπάρκεια, καθώς συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ενέργειας και της νοητικής λειτουργίας, προλαμβάνοντας σοβαρές επιπλοκές όπως η νευρολογική βλάβη.
  • Οι ενέσεις ενδείκνυνται κυρίως για ηλικιωμένα άτομα, χορτοφάγους και άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, και προσφέρουν άμεση απορρόφηση της βιταμίνης B12 χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από το πεπτικό σύστημα.
  • Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, ναυτία και κνησμό, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβούν σοβαρές αντιδράσεις όπως αναφυλαξία.

Οι ενέσεις B12 βοηθούν στην αποκατάσταση της ενέργειας και της νοητικής λειτουργίας, ιδίως σε όσους έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12. Ποιοι πρέπει να τις κάνουν;

Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) είναι μια βασική θρεπτική ουσία που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού, από την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μέχρι τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ειδικά για άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια, οι ενέσεις Β12 είναι μια αποτελεσματική λύση για την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, καθώς δρουν άμεσα.

Παρακάτω θα εμβαθύνουμε σε βασικές πληροφορίες για τη βιταμίνη Β12, στα συμπτώματα έλλειψής της, σε τρόφιμα πλούσια σε αυτή, στη χρήση των συμπληρωμάτων, στις ενέσεις Β12, καθώς και τις ενδεχόμενες παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Θα δούμε επίσης σε ποιους ενδείκνυται η  θεραπεία με ενέσεις Β12 και πότε είναι απαραίτητο να τις κάνουν.

8 σημάδια έλλειψης βιταμίνης Β12 – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τι είναι η βιταμίνη Β12 και τι κάνει στο σώμα;

Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στο μεταβολισμό των κυττάρων, στη λειτουργία των νεύρων και στην παραγωγή του DNA. Βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μπορεί να παραχθεί και σε εργαστήριο.

Όπως αναφέρει το WebMD, η μεθυλοκοβαλαμίνη είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Β12, ενώ η κυανοκοβαλαμίνη, η πιο κοινή μορφή στα συμπληρώματα, χρειάζεται να μετατραπεί από το σώμα στην ενεργή της μορφή. Η βιταμίνη Β12 χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της έλλειψής B12, αλλά και για παθήσεις όπως η δηλητηρίαση από κυανούχα ή η υπερβολική ομοκυστεΐνη στο αίμα.

Επάρκεια, έλλειψη και αυξημένα επίπεδα B12 – Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Οι φυσιολογικές τιμές για τα επίπεδα βιταμίνης Β12 κυμαίνονται από 160 έως 950 picograms ανά χιλιοστόλιτρο (pg/mL) ή από 118 έως 701 picomoles ανά λίτρο (pmol/L), σύμφωνα με το University of California San Francisco. Αυτά τα επίπεδα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το εργαστήριο, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως από προβλήματα απορρόφησης στο γαστρεντερικό, και από διατροφικές συνήθειες, όπως αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες, σύμφωνα με το WebMD. Παράλληλα, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Β12 είναι σπάνια, καθώς το σώμα συνήθως την αποβάλλει μέσω των ούρων. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ηπατικών παθήσεων ή μυελοδυσπλαστικών διαταραχών, όπως η πολυκυτταραιμία ή η χρόνια μυελογενής λευχαιμία, μπορεί να παρατηρηθούν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Β12, όπως αναφέρεται από το Mount Sinai Hospital.

Συμπτώματα έλλειψης Β12

Η έλλειψη βιταμίνης B12 μπορεί να προκαλέσει σωματικά, νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Επειδή το σώμα αποθηκεύει περίπου 1.000 έως 2.000 φορές την ποσότητα βιταμίνης B12 που καταναλώνετε καθημερινά, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Β12.

Όταν η έλλειψη B12 παραμένει για καιρό χωρίς διάγνωση και θεραπεία, εμφανίζονται συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα, δύσπνοια, παλμούς στην καρδιά, ωχρό δέρμα, πονόλαιμο με φλεγμονή και απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αέρια. Επιπλέον, τα νύχια μπορεί να αποκτήσουν μπλε ή γκρι-καφέ απόχρωση.

Τα νευρολογικά συμπτώματα της έλλειψης Β12 περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στη βάδιση ή την ομιλία, απώλεια όρασης και προβλήματα μνήμης. Αντίστοιχα, τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αλλαγές στη διάθεση και ευερεθιστότητα.

Κοινά σωματικά, νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα έλλειψης Β12:

  • Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • Φτερουγίσματα και δύσπνοια
  • Φλεγμονή και ερυθρότητα της γλώσσας
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια όρεξης ή αέρια
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
  • Μυϊκή αδυναμία

  • Κατάθλιψη και ευερεθιστότητα

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 – Τι να κάνουν οι χορτοφάγοι και οι vegans;

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως ψάρια, κρέας, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με το National Institute of Health. Οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν βιταμίνη Β12, ωστόσο, υπάρχουν εμπλουτισμένα προϊόντα όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά και η θρεπτική μαγιά που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Β12 με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

Ενέσεις Β12: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Β12 – Ανεπάρκεια, συμπτώματα, ενέσεις και παρενέργειες
Φωτογραφία από Marc από το Pixabay

Η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Β12 διαφέρει ανάλογα με το είδος τροφής. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν περίπου τριπλάσια βιοδιαθεσιμότητα σε σχέση με το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά. Επίσης, η βιοδιαθεσιμότητα από τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 είναι περίπου 50% υψηλότερη από αυτή των τροφίμων.

Τροφές πλούσιες σε Β12:

  • Ψάρια (όπως σολομός, τόνος, σκουμπρί)
  • Κρέας (όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
  • Πουλερικά (όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα)
  • Αυγά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • Μύδια, στρείδια και συκώτι μοσχαριού (οι καλύτερες πηγές βιταμίνης B12)
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά και διατροφική μαγιά

Βιταμίνη Β12: Συμπληρώματα

Η βιταμίνη B12 διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως σε πολυβιταμίνες, σε σκευάσματα συμπλέγματος βιταμινών Β ή σε συμπληρώματα που περιέχουν μόνο βιταμίνη B12, συνήθως σε μορφή κυανοκοβαλαμίνης. Άλλες μορφές περιλαμβάνουν την αδενοσυλκοβαλαμίνη, τη μεθυλοκοβαλαμίνη και την υδροξυκοβαλαμίνη.

Πέρα από τα δισκία, μπορείτε να βρείτε και σκευάσματα σε υπογλώσσια μορφή, ενέσιμη ή ρινικού τζελ ή σπρέι. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν κάποια μορφή είναι καλύτερη από τις άλλες. Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε συμπληρώματα βιταμίνης Β12, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Βιταμίνη Β12: Τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη – Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Ημερήσια πρόσληψη

Σύμφωνα με το NIH, η ποσότητα βιταμίνης B12 που χρειάζεστε καθημερινά εξαρτάται από την ηλικία σας. Οι μέσες συνιστώμενες καθημερινές ποσότητες για διάφορες ηλικίες αναφέρονται παρακάτω σε μικρογραμμάρια (mcg).

Ηλικία

Συνιστώμενη δόση

Από τη γέννηση έως 6 μηνών
0,4 mcg

Βρέφη 7–12 μηνών
0,5 mcg

Παιδιά 1–3 ετών
0,9 mcg

Παιδιά 4–8 ετών
1,2 mcg

Παιδιά 9–13 ετών
1,8 mcg

Έφηβοι 14–18 ετών
2,4 mcg

Ενήλικες
2,4 mcg

Έγκυες
2,6 mcg

Θηλάζουσες
2,8 mcg

Πότε να παίρνετε τα συμπληρώματα της βιταμίνης Β12;

Τα δισκία B12 (κυανοκοβαλαμίνης) που σας έχουν συνταγογραφηθεί πρέπει να καταπίνετε ολόκληρα με ένα ποτήρι νερό. Μην τα μασάτε ή τα σπάτε. Συνιστάται να τα παίρνετε με άδειο στομάχι, δηλαδή τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα ή σνακ και τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το επόμενο γεύμα. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Κοινές παρενέργειες συμπληρωμάτων Β12

Τα συμπληρώματα B12 θεωρούνται ασφαλή όταν λαμβάνονται στη συνιστώμενη δοσολογία, η οποία για τους ενήλικες είναι 2,4 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με το Mayo Clinic. Παρόλα αυτά, επιστήμονες καταλήγουν ότι ακόμα και υψηλότερες δόσεις είναι ασφαλείς, καθώς το σώμα απορροφά μόνο όση βιταμίνη χρειάζεται ενώ η περίσσεια αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Ενέσεις Β12: Ποιοι πρέπει να τις λάβουν – Τα οφέλη τους σε σχέση με τα συμπληρώματα και πιθανές παρενέργειες

Ωστόσο, πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης B12, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της έλλειψης, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ναυτία και εμετό, διάρροια, κόπωση ή αδυναμία, και αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια.

Πιθανές παρενέργειες βιταμίνης Β12 όταν λαμβάνεται σε υψηλή δοσολογία:

  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία και έμετος
  • Διάρροια
  • Κόπωση ή αδυναμία
  • Αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια

Τι είναι οι ενέσεις Β12;

Οι ενέσεις βιταμίνης Β12 είναι ενέσεις που μπορεί να σας προτείνει ο γιατρός σας για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη βιταμίνης Β12. Αυτές οι ενέσεις ενδείκνυνται σε άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, ηλικιωμένους, χορτοφάγους και vegans. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, από κόπωση έως νευρολογικές βλάβες.

Οι ενέσεις βιταμίνης Β12 χορηγούνται συνήθως σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα απορρόφησης της βιταμίνης Β12 ή σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε γαστρική χειρουργική επέμβαση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενέσεις επιτρέπουν στο σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη χωρίς να περάσει από το πεπτικό σύστημα. Η μορφή της βιταμίνης Β12 που περιέχεται στις ενέσεις είναι η συνθετική κυανοκοβαλαμίνη.

Για ποιον είναι οι ενέσεις με βιταμίνη Β12;

Οι ενέσεις βιταμίνης Β12 είναι γίνονται μετά από κλινική διάγνωση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Β12. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης είναι σπάνια στους περισσότερους υγιείς ενήλικες, καθώς το ανθρώπινο συκώτι αποθηκεύει τη βιταμίνη Β12 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι ενέσεις μπορεί να είναι απαραίτητες για άτομα που δεν μπορούν να απορροφήσουν τη βιταμίνη Β12 σωστά, όπως εκείνοι που πάσχουν από αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενέσεις βοηθούν στη μείωση του κινδύνου έλλειψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απλαστική αναιμία.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι πιο συχνή σε άτομα που:

  • Είναι άνω των 65 ετών
  • Ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική ή vegan διατροφή
  • Έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους
  • Παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστρίτιδα ή νόσο Crohn
  • Λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα για τη δυσπεψία

Επιπλέον, άτομα που έχουν υποβληθεί σε γαστρεντερική χειρουργική επέμβαση και έχουν δυσκολία στην απορρόφηση βιταμίνης Β12 από το πεπτικό σύστημα μπορεί επίσης να χρειάζονται ενέσεις βιταμίνης Β12.

Πλεονεκτήματα

Η λήψη ενέσεων βιταμίνης B12 για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό συχνά βελτιώνει συμπτώματα όπως:

  • Θολή όραση
  • Κατάθλιψη
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Ζάλη
  • Κόπωση και γενική αδυναμία
  • Ευερεθιστότητα
  • Απώλεια όρεξης
  • Μυρμηγκιάσματα και/ή αίσθημα μουδιάσματος
  • Προβλήματα μνήμης

Εάν η έλλειψη βιταμίνης B12 παραμείνει χωρίς κάποια θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη (βλάβη στο νευρικό σύστημα).

5 ύπουλα σημάδια ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Παρενέργειες

Η βιταμίνη B12 δεν έχει ανώτατο όριο λήψης, καθώς ο κίνδυνος τοξικότητας ή υπερδοσολογίας είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, οι ενέσεις βιταμίνης B12 μπορεί να προκαλέσουν άλλες παρενέργειες. Μετά από την ενέσιμη θεραπεία, μπορεί να παρουσιαστούν παρενέργειες όπως:

  • Σοβαρός πόνος στο σημείο της ένεσης
  • Ήπια διάρροια
  • Αίσθηση πρηξίματος στο σώμα
  • Παροδικός κνησμός του δέρματος

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν και πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως:

  • Αναφυλαξία
  • Πνευμονικό οίδημα
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

  • Περιφερική αγγειακή θρόμβωση
  • Πολυκυτταραιμία

Εάν παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή, κνίδωση ή πρήξιμο, απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να πρόκειται για αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Η βιταμίνη B12 μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Οι ασθενείς πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον γιατρό τους για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνουν, πριν λάβουν ένεση βιταμίνης B12. Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλούν έλλειψη βιταμίνης B12, όπως:

  • οι ανταγωνιστές των H2-υποδοχέων
  • η μετφορμίνη ή
  • οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων

Προφυλάξεις

Πριν τη θεραπεία με κυανοκοβαλαμίνη (βιταμίνη B12), ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας αν είστε αλλεργικοί σε αυτήν, στο κοβάλτιο ή αν έχετε άλλες αλλεργίες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να λάβετε χαμηλότερη δοκιμαστική δόση πριν ξεκινήσετε την κανονική θεραπεία. Το σκεύασμα αυτό μπορεί να περιέχει αδρανή συστατικά που να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα προβλήματα. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Πριν τη χρήση, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για το ιατρικό ιστορικό σας, ειδικά αν έχετε: χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (υποκαλιαιμία), ουρική αρθρίτιδα, νεφρική νόσο, συγκεκριμένες διαταραχές του αίματος (πολυκυτταραιμία), κάποια οφθαλμική ασθένεια (νόσος Leber), ή άλλες ελλείψεις βιταμινών/ανόργανων στοιχείων (ιδιαίτερα φολικού οξέος και σιδήρου). Πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, συμπληρωμάτων και βοτάνων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από σχετιζόμενα φάρμακα, αυτό το φάρμακο μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τον θηλασμό.

Συχνές ερωτήσεις

Μας δίνουν ενέργεια οι ενέσεις με βιταμίνη Β12;

Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν τις ενέσεις βιταμίνης B12 γιατί θεωρούν ότι θα αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα Β12, πιθανώς ισχύει — αλλά αν δεν έχετε έλλειψη, μην περιμένετε να παρατηρήσετε κάποια διαφορά.

Βοηθούν οι ενέσεις Β12 στην απώλεια βάρους;

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12 και έχετε συμπτώματα όπως κούραση ή κατάθλιψη, η αποκατάσταση των επιπέδων Β12 μπορεί να μειώσει αυτά τα συμπτώματα και να σας κάνει να νιώσετε πιο ενεργητικοί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αλλά οι ενέσεις Β12 δεν σχετίζονται άμεσα με το αδυνάτισμα.

Αν τα επίπεδα Β12 σας είναι φυσιολογικά, οι ενέσεις Β12 δεν θα έχουν καμία επίδραση. Μελέτες δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα Β12 μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ενέσεις Β12 βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Είναι η έλλειψη Β12 ένδειξη για καρκίνο;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research to 2021, η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει αρχίσει να συνδέεται με την καρκινογένεση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη Β12 και, ενδεχομένως, να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου. Αυτό οφείλεται στον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Β12 στη ρύθμιση ζωτικών διεργασιών, όπως η σύνθεση και η μεθυλίωση του DNA. Η έλλειψη Β12 μπορεί να δημιουργήσει γενετική αστάθεια και μη φυσιολογική έκφραση γονιδίων. Αυτά τα φαινόμενα έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, παρά τα υπάρχοντα στοιχεία, η σύνθετη σχέση μεταξύ της Β12 και του καρκίνου απαιτεί περισσότερη έρευνα, καθώς η καρκινογένεση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Άνθρωποι που επιλέγουν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη Β12 μέσω συμπληρωμάτων ή κατανάλωσης ενισχυμένων προϊόντων, για να αποτρέψουν τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Ποια είναι η υπερδοσολογία της Β12;

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για την πρόσληψη βιταμίνης B12, καθώς ο κίνδυνος τοξικότητας ή υπερδοσολογίας είναι πολύ χαμηλός.

Πονάνε οι ενέσεις με βιταμίνη Β12;

Οι ενέσεις με υδροξοκοβαλαμίνη συνήθως χορηγούνται από νοσηλευτή ή γιατρό και γίνονται ενδομυϊκά (δηλαδή στους μύες).

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο, πρήξιμο ή κνησμό στο σημείο της ένεσης. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και υποχωρούν γρήγορα.

Τι να μην κάνω μετά από τις ενέσεις Β12;

Το τι να μην κάνετε μετά από θεραπεία με ενέσεις βιταμίνης B12 εξαρτάται από τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν. Για παράδειγμα, αν κάποιος νιώσει ζάλη, θα πρέπει να αποφεύγει την οδήγηση. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το τι να κάνετε ή τι να αποφύγετε μετά τη θεραπεία.

Βιταμίνη Β12 και καρκίνος: Με ποιον τύπο της νόσου συνδέονται τα υψηλά επίπεδα

Πότε αρχίζουν να δουλεύουν οι ενέσεις Β12;

Η υδροξοκοβαλαμίνη αρχίζει να δρα άμεσα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες προτού τα επίπεδα βιταμίνης Β12 και τα συμπτώματα (όπως η έντονη κούραση ή η έλλειψη ενέργειας) αρχίσουν να βελτιώνονται.

Πηγές: Mayo Clinic (1), WebMD (1), UCSF, WebMD (2), Mount Sinai Hospital, Cleveland Clinic (1), NIH (1), NHS (2), Medical News Today, Cleveland Clinic (2), Cleveland Clinic (3), NHS (3), NIH (2), NHS (4)


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εορτολόγιο: Ποιοι τιμώνται σήμερα 19 Απριλίου 2025

Υψηλή χοληστερίνη: Το κορυφαίο φρούτο που εξουδετερώνει τα επίπεδά της, αποκαλύπτουν ειδικοί

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις και σποραδικές βροχές – Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Υεμένη: 80 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν από σαρωτικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

Νιγηρία: Λουτρό αίματος από επιθέσεις ενόπλων σε αγροτικές κοινότητες

Εν ψυχρό εκτέλεση στην Καλλιθέα – Άνδρας βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμούς μέσα σε αυτοκίνητο

Covid-19: Ο Λευκός Οίκος αποδέχεται πλέον τη θεωρία πως ο ιός διέρρευσε «από εργαστήριο»

ΗΠΑ: Περικόπτει δραματικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Συρία – «Επικρατεί χάος» προειδοποιεί ο Τραμπ

Ισημερινός: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που ένοπλοι πυροβολούν ανελέητα θεατές σε κοκορομαχίες – Σκληρές εικόνες

Κονγκό: Τραγωδία με 148 θύματα από πύρινη κόλαση σε πλοίο

BYD Sealion 7, μεταμορφώθηκε σε υβριδικό και εντυπωσιάζει με αναπάντεχο έξτρα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε ακόμη δύο ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ

Leapmotor B01 από Όμιλο Stellantis: Ο αντίπαλος που απειλεί το Tesla Model 3

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην περιφορά του Επιταφίου στο εμβληματικό προσκύνημα της Τήνου

Κωστής Χατζηδάκης για την αναβάθμιση της οικονομίας από τον S&P: «Πρόκειται για θρίαμβο όχι μόνο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού»

00:00 / 00:00

ΕΟΔΥ: Ένα μοιραίο κρούσμα covid-19 και δύο από γρίπη την περασμένη εβδομάδα

Συνολικά πτωτική τάση παρουσιάζει η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο που σηματοδοτεί την εποχική δραστηριότητα της. Παράλληλα, σε...

Τα τρόφιμα-δολοφόνοι που ξεπερνούν το κάπνισμα σε θνησιμότητα – Ειδικός κρούει συναγερμό

Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών αποκαλύπτει τους κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, συνδέοντάς τα με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, ψυχικές διαταραχές και...

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Το Νο1 μπαχαρικό που προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα, σύμφωνα με διαιτολόγους

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Ειδικοί διατροφής αναδεικνύουν ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες...

Ύπνος: Η Νο1 μαγική αλλαγή στη διατροφή που θα σας χαρίσει 18 επιπλέον λεπτά ξεκούρασης

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, με τροφές πλούσιες σε μελατονίνη να διευκολύνουν τον ύπνο. Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης έχει...

Σπλαχνικό λίπος: Η κορυφαία άσκηση που εξαφανίζει το επικίνδυνο λίπος, αποκαλύπτουν ειδικοί

Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης. Μία άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς...

Ύπνος: Ειδικός αποκαλύπτει 3 απλές τεχνικές για να ξανακοιμηθείτε μέσα σε 5 λεπτά...

Εάν ο ύπνος σας διακόπτεται και ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα και παλεύετε να ξανακοιμηθείτε, υπάρχουν τρεις απλές τεχνικές που υπόσχονται να σας επαναφέρουν...

Συγκλονιστικό βίντεο: Μητέρα αρπάζει τον γιο της από βέβαιο πνιγμό – Τι πρέπει...

Ο πνιγμός αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για μικρά παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των τεσσάρων ετών. Λόγω του ημιτελούς συντονισμού και της αναπτυξιακής κατάστασης...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το κρυφό σύμπτωμα που όλοι παραβλέπουν, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει αυξητική τάση σε νεότερες ηλικίες από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές. Οι λόγοι για αυτή...

Ύπνος: Το κορυφαίο μυστικό για το δείπνο που αποκαλύπτει διατροφολόγος σε όσους παλεύουν...

Το δείπνο σας μπορεί να είναι το μυστικό για έναν ήρεμο ύπνο. Μια διατροφολόγος αποκαλύπτει μία βασική συμβουλή της για το βραδινό γεύμα, που...

Καρδιά: Αν παραλείπετε αυτά τα γεύματα κινδυνεύετε με έμφραγμα

Θέλετε να προστατεύσετε την καρδιά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για έμφραγμα; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν παραλείπετε συγκεκριμένα γεύματα μέσα στην...

Μεταβολικό σύνδρομο: Το κορυφαίο μπαχαρικό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, αποκαλύπτουν διαιτολόγοι

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια σύνθετη κατάσταση που περιλαμβάνει πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο, χαμηλή HDL χοληστερόλη και περίσσεια κοιλιακού...

Ύπνος: Το κορυφαίο φυτό εσωτερικού χώρου που εξαφανίζει τη μούχλα και χαρίζει βαθύ...

Ανακαλύψτε το μυστικό για έναν καλύτερο ύπνο και ένα πιο υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι. Ειδικός αποκαλύπτει με ποιο τρόπο ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί...

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από διαδικτυακές απάτες

Θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας από τους κινδύνους του διαδικτύου και να νιώθετε ασφάλεια όταν σερφάρει online; Υπάρχει μια βασική τακτική για τις διαδικτυακές απάτες...

Πάρκινσον: Το αθέατο σημάδι της νόσου που κρύβεται στη μύτη, αποκαλύπτουν ειδικοί

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών, με κύρια συμπτώματα το τρέμουλο, τη βραδύτητα...

Ύπνος: Ειδικός αποκαλύπτει 5 μαγικά κόλπα για να νικήσετε την αϋπνία και να κοιμηθείτε σαν μωρό

Εάν δεν σας παίρνει εύκολα ο ύπνος, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Μια φαρμακοποιός αποκαλύπτει πέντε εύκολες νυχτερινές συνήθειες, που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα...

Εγκεφαλικό: Οι 5 ζωτικές συνήθειες που το προλαμβάνουν και πρέπει να υιοθετήσετε άμεσα, αποκαλύπτει έμπειρη νοσηλεύτρια

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση. Προκαλείται όταν διακόπτεται απότομα η κυκλοφορία του αίματος προς ένα τμήμα του εγκεφάλου. Μια...

Ύπνος: «Επιτέλους ανακάλυψα το μυστικό για πρωινό ξύπνημα» – Γυναίκα αποκαλύπτει το κόλπο για να σηκώνεστε αναζωογονημένοι κάθε μέρα

Η Eve Davies μοιράζεται ένα απλό κόλπο για καλύτερο ύπνο και πιο εύκολο πρωινό ξύπνημα: να κοιμάται κανείς με τα στόρια ανοιχτά, επιτρέποντας στο...

Τρέφει όντως η ζάχαρη τον καρκίνο; Η αποκαλυπτική απάντηση ειδικού από την Cleveland Clinic

Αναρωτιέστε αν η ζάχαρη «ταΐζει» τον καρκίνο; Πολλοί το πιστεύουν, όμως τι λένε οι ειδικοί; Ένας διατροφολόγος από την Cleveland Clinic εξηγεί πώς επηρεάζει η ζάχαρη...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

«Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Η απαγορευμένη σκηνή της Ανάστασης που έκρυψε ο ΑΝΤ1 –...

Η τηλεοπτική μίνι σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» αποτελεί...

Ναταλία Γερμανού: Η αιχμηρή απάντησή της στην επίθεση της Εβελίνας Νικόλιζα!

Η Εβελίνα Νικόλιζα προχώρησε σε αιχμηρές δηλώσεις για τη...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ