- Οι ερευνητές παρουσίασαν ένα μοντέλο, γνωστό ως "Mindy", που απεικονίζει πώς μπορεί να μοιάζουν οι άνθρωποι το έτος 3000, λόγω της εξάρτησής τους από την τεχνολογία, με χαρακτηριστικά όπως κυρτή πλάτη και χέρι σε σχήμα γάντζου.
- Η συνεχής χρήση smartphone και υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές στο σώμα, όπως καμπουριασμένες πλάτες, παχύτερο λαιμό και προβλήματα στα χέρια, όπως το "σύνδρομο cubital tunnel".
- Άλλα πιθανώς αναμενόμενα χαρακτηριστικά για τους ανθρώπους του μέλλοντος περιλαμβάνουν ένα παχύτερο κρανίο, μικρότερο εγκέφαλο και δεύτερο βλέφαρο για την προστασία από το φως.
Για πολλούς ανθρώπους, μια στιγμή χωρίς το τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή σας μπορεί να φαίνεται σαν να διαρκεί… μια ζωή. Αλλά ένα τρομακτικό μοντέλο που δείχνει πώς μπορεί να μοιάζουν οι άνθρωποι το έτος 3000 μπορεί να σας ενθαρρύνει να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές σας.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα γκροτέσκο μοντέλο που ονομάζεται «Mindy», το οποίο υποστηρίζουν ότι παρέχει μια ματιά στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι άνθρωποι σε κάτι παραπάνω από 900 χρόνια, ως αποτέλεσμα της εξάρτησής μας από την τεχνολογία.
Αυτισμός: Πόσος χρόνος στην οθόνη την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Με κυρτή πλάτη, φαρδύ λαιμό, χέρι σαν γάντζο και ακόμη και δεύτερο σετ βλεφάρων, η Mindy θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος του έτους 3000. Το Mindy δημιουργήθηκε από το Toll Free Forwarding ως ένα μέσο οπτικοποίησης του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει το σώμα μας.
«Αναζητήσαμε επιστημονική έρευνα και γνώμες ειδικών για το θέμα, πριν συνεργαστούμε με έναν 3D σχεδιαστή για να δημιουργήσουμε έναν μελλοντικό άνθρωπο του οποίου το σώμα έχει αλλάξει φυσικά λόγω της συνεχούς χρήσης smartphone, φορητών υπολογιστών και άλλης τεχνολογίας», εξήγησαν οι επιστήμονες.
Πώς η τεχνολογία επηρεάζει το σώμα μας
Τα χρόνια που κοιτάμε συνεχώς τα smartphone μας ή τις οθόνες των υπολογιστών θα έχουν ως αποτέλεσμα μια καμπουριασμένη στάση, σύμφωνα με το μοντέλο. Παράλληλα, τα χέρια μας θα διαμορφωθούν μόνιμα σε σχήμα γάντζου αφού κρατάμε συνεχώς τα smartphone.
Μιλώντας στο Toll Free Forwarding, ο Δρ. Nikola Djordjevic από το Med Alert Help εξήγησε: «Ο τρόπος με τον οποίο κρατάμε τα τηλέφωνά μας μπορεί να προκαλέσει πίεση σε ορισμένα σημεία επαφής, προκαλώντας χέρια-γάντζους, το οποίο είναι γνωστό ως σύνδρομο cubital tunnel».
Εκτός από το χέρι-γάντζο, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν τον «αγκώνα του smartphone» -μια μόνιμη γωνία 90 μοιρών που προκαλείται από την τυπική τοποθέτηση του χεριού όταν κρατάει μια συσκευή.
«Το να κρατάς τον αγκώνα λυγισμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα -τις περισσότερες φορές, ενώ κρατάς το τηλέφωνό σου- μπορεί να τεντώσει το νεύρο πίσω από τον αγκώνα και να του ασκήσει πίεση», πρόσθεσε ο Δρ. Djordjevic .
Οι άνθρωποι του 3000 θα έχουν καμπουριασμένες πλάτες και παχύτερο λαιμό
Σύμφωνα με το μοντέλο, μάλιστα, οι ατελείωτες ώρες που κρατάμε σκυφτό το κεφάλι για να σκρολάρουμε στα smartphone, όχι μόνο θα προκαλέσουν καμπουριασμένες πλάτες, αλλά και παχύτερο λαιμό.
Άνοια: Η κακή συνήθεια όταν χρησιμοποιούμε κινητό ή laptop που αυξάνει τον κίνδυνο
«Όταν εργάζεστε σε έναν υπολογιστή ή κοιτάζετε το τηλέφωνό σας, οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού πρέπει να συστέλλονται για να κρατήσουν το κεφάλι σας ψηλά. Όσο περισσότερο κοιτάς κάτω, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψουν οι μύες για να κρατήσεις το κεφάλι σου ψηλά», εξήγησε ο Δρ. Κ. Daniel Riew από το New York-Presbyterian Orch Spine Hospital και πρόσθεσε:
«Αυτοί οι μύες μπορεί να κουραστούν και να πονέσουν υπερβολικά όταν κοιτάμε τα smartphone και τα tablet μας ή όταν περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας μας σε υπολογιστές».
Άλλα αλλόκοτα χαρακτηριστικά που μπορούμε να περιμένουμε για τον άνθρωπο του έτους 3000 περιλαμβάνουν ένα παχύτερο κρανίο και μικρότερο εγκέφαλο, καθώς και ένα δεύτερο βλέφαρο για την πρόληψη της υπερβολικής έκθεσης στο φως.
«Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ένα μεγαλύτερο εσωτερικό βλέφαρο που θα αποτρέπει την έκθεση σε υπερβολικό φως ή ο φακός του ματιού μπορεί να είναι εξελικτικά ανεπτυγμένος έτσι ώστε να εμποδίζει το εισερχόμενο μπλε φως αλλά όχι άλλα φώτα υψηλού μήκους κύματος όπως πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο», εξήγησε ο Kasun Ratnayake από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο.
Η Emma, προκάτοχος της Mindy
Η Mindy είναι ο διάδοχος της Emma -της άρρωστης συναδέλφου του μέλλοντος– που αναπτύχθηκε το 2019 για να τονίσει τη σημασία των καλών συνθηκών εργασίας. Η Emma αναπτύχθηκε από ερευνητές μετά από συνεντεύξεις με περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους σχετικά με τα θέματα υγείας και τις ανησυχίες τους.
Δυσκινησία της ωμοπλάτης: Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο – Πώς μπορεί να προληφθεί
Έχει μια μόνιμα καμπουριασμένη στάση καθισμένη για ώρες κάθε μέρα πάνω από το γραφείο της, ξηρά κόκκινα μάτια από την παρατεταμένη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή και ωχρό δέρμα για χρόνια παγιδευμένη κάτω από τη λάμψη του τεχνητού φωτός.