- Ο Michael είναι ένα ψηφιακό μοντέλο που απεικονίζει τον μέσο άνδρα σε 30 χρόνια, εάν συνεχίσει η κακή διατροφή πλούσια σε πρόχειρο φαγητό, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, άσθμα, κατάθλιψη και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Η μελέτη που σχετίζεται με τον Michael αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής, καθώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 57% της διατροφής των ενηλίκων και το 66% των παιδιών.
- Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και άλλων σχετικών παθήσεων, με τη διατροφή να παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη συνολική ευημερία.
Γνωρίστε τον Michael, ο οποίος δεν είναι χαρακτήρας εμπνευσμένος από κάποια ταινία τρόμου ή αστυνομική σειρά. Στην πραγματικότητα, είναι μια απεικόνιση -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI)- του πως θα μοιάζει σε 30 χρόνια ο μέσος άνδρας, αν η διατροφή συνεχίσει να είναι πλούσια σε πρόχειρο φαγητό.
Οι ώμοι του είναι καμπουριασμένοι, καθώς παλεύει με το βάρος της τεράστιας, διευρυμένης κοιλιάς και του κρεμασμένου στήθους του. Το δέρμα του είναι διάστικτο από ακμή, τα πόδια του πρησμένα και μολυσμένα με πληγές και τα μάτια του κιτρινισμένα και σκουρόχρωμα.
Πώς μπορεί να μοιάζουν οι άνθρωποι το έτος 3000; Το δυστοπικό μέλλον της τεχνολογίας (εικόνες)
Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, οι δεκαετίες κακής διατροφής δεν θα έχουν όμορφες συνέπειες. Εκτός από την προφανή κακή πρώτη εικόνα που προκαλεί η νοσογόνος παχυσαρκία του Michael, η υγεία του θα υποφέρει και με άλλους τρόπους.
Ο Michael έχει άσθμα, κατάθλιψη και άγχος και δυσκολεύεται να κοιμηθεί -προβλήματα που προκαλούνται και επιδεινώνονται από το υπερβολικό βάρος. Επιπλέον, κινδυνεύει από διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, που τον καθιστούν υποψήφιο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη του «Michael» και οι συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής
Το «μοντέλο» δημιουργήθηκε ως μέρος μιας αναφοράς που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Gousto. Με τη μελέτη τους, οι συγγραφείς ελπίζουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των σημερινών διατροφικών συνηθειών και να ρίξουν φως στην ανθυγιεινή δυτική διατροφή.
Τις τελευταίες δεκαετίες, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα -τα οποία είναι γεμάτα με πρόσθετα, έχουν γίνει βασικό στοιχείο της σύγχρονης δυτικής δίαιτας. Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα ανθρακούχα ποτά, τα μπισκότα και τα έτοιμα γεύματα ευθύνονται για έναν μεγάλο κατάλογο βλαβών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Οι άνθρωποι με δίαιτες υψηλές σε UPF πεθαίνουν επίσης νεότεροι, έδειξε έρευνα. Ωστόσο, το σοκαριστικό είναι ότι αυτές οι τροφές αποτελούν το 57% της διατροφής του μέσου ενήλικα και -το ακόμη πιο ανησυχητικό- το 66% της διατροφής ενός παιδιού.
Πέτρες στα νεφρά: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο – Τι να τρώμε για να φύγουν φυσικά
Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν ότι συνολικά το ένα τέταρτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, φέροντας υπερβολικό βάρος σε επίπεδα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας. Σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας, αυτό ανέρχεται σχεδόν στον μισό τοπικό πληθυσμό.
Τα ποσοστά για τα παιδιά είναι εξίσου ανησυχητικά, με το 15% -ή ένα στα οκτώ– των παιδιών ηλικίας δύο έως 15 ετών να ταξινομούνται ως παχύσαρκα.
Ο ρόλος της διατροφής στην παχυσαρκία και τη συνολική υγεία
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Gousto, σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών δεν γνωρίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν τα UPF, παρόλο που τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι ήθελαν να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά είτε δεν είχαν χρόνο είτε χρήματα.
Η γιατρός και σχολιάστρια σε μέσα ενημέρωσης Δρ. Hilary Jones σημείωσε: «Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι εγγενώς επιβλαβή, αλλά όταν κυριαρχούν στη διατροφή μας και αντικαθιστούν φρέσκα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. μεταβολικές διαταραχές και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά».
«Μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα είναι απαραίτητη για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων και την υποστήριξη της συνολικής υγείας. Το μαγείρεμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή», πρόσθεσε.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν στην αύξηση των καρκίνων στους νέους
Ο αντίκτυπος των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ κορυφαίων Βρετανών ειδικών, καθώς ορισμένοι υποψιάζονται ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν συστατικά που οδηγούν σε αύξηση των καρκίνων σε ηλικίες κάτω των 50 ετών.
Ο καθηγητής Charles Swanton, ογκολόγος και επικεφαλής κλινικός στο Cancer Research UK τόνισε πρόσφατα τις αναδυόμενες σχέσεις μεταξύ του ανησυχητικού μοτίβου και της διατροφής με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μιλώντας στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας πέρυσι, τόνισε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ένας πρώιμος καρκίνος του εντέρου μπορεί να «ξεκινήσει» από βακτήρια στο έντερο που είναι διαδεδομένα σε όσους τρώνε δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
«Αυτό που βλέπουμε σε ορισμένες μελέτες είναι ότι κάποιοι όγκοι από ασθενείς με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου φιλοξενούν μεταλλάξεις που μπορεί να ξεκινήσουν από αυτά τα μικροβιακά είδη», εξήγησε. Αυτές οι μεταλλάξεις πιστεύεται ότι μειώνουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα προκαρκινικά κύτταρα.
Η Δρ. Cathy Eng, γιατρός για τον καρκίνο του εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, σημείωσε επίσης ότι πολλοί νέοι ασθενείς με καρκίνο υποφέρουν από παθήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και συνδέονται με την κακή διατροφή, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτης.
Ο Matthew Lambert, διατροφολόγος και διευθυντής πληροφοριών υγείας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) δήλωσε στη Daily Mail: «Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι».
Σε αυτά περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, πατατάκια, ποτά με ζάχαρη και γρήγορο φαγητό όπως πίτσα και μπέργκερ. «Αυτά τα είδη τροφίμων δεν έχουν φυτικές ίνες και ουσιαστικά δεν περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γι’αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες», τόνισε ο Δρ. Lambert.
Γήρανση: 6 απροσδόκητα τρόφιμα που γερνούν πρόωρα το δέρμα σας
Πρόσθεσε, τέλος, ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο κίνδυνος έγκειται στο ίδιο το πρόχειρο φαγητό ή στο γεγονός ότι είναι εύκολο για κάποιον να φάει μεγάλες ποσότητες από αυτό, αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης βάρους. Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι άμεση αιτία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.