Ανακαλύψτε τα 10 μαγευτικά κάστρα-θησαυρούς της Ελλάδας

Ανακαλύψτε τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Ελλάδας που αποτελούν μέρος της ιστορικής κληρονομιάς και ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους αξία.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα σημαντικά κάστρα της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Κάθε κάστρο έχει τη δική του μοναδική ιστορία, προέλευση και αρχιτεκτονική, με ορισμένα να χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή, ενώ άλλα κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενετικής ή γενουατικής περιόδου.

Τα κάστρα, όπως της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, του Ναυπλίου, του Μυστρά, των Μεστών, του Μολύβου και της Καλαμάτας, βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες και προσέφεραν προστασία από πειρατικές επιδρομές και εχθρικές επιθέσεις. Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ανακατασκευές και επεμβάσεις από διάφορους κατακτητές, όπως Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς, Γενουάτες και Οθωμανούς, γεγονός που αντανακλάται στην πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής τους.

Πιο αναλυτικά:

Τα δέκα κάστρα που αναφέρονται παρακάτω αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Όλα ακολουθούνται από εντυπωσιακές ιστορίες για το επικό παρελθόν τους.

Ορισμένα έχουν χαρακτηριστεί ως από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίρια της Ευρώπης.

Παρακάτω, ακολουθεί ένας κατάλογος που περιλαμβάνει δέκα από τα πιο όμορφα κάστρα σε όλη την Ελλάδα:

Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά είναι μια από τις σημαντικότερες μεσαιωνικές πόλεις-φρούρια της χώρας και φιλοξενεί ένα από τα ομορφότερα κάστρα του κόσμου. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, είναι βυζαντινής προέλευσης και βρίσκεται σε ένα οροπέδιο εκατό μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο βράχος συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός στενού δρόμου. Η ιδιαίτερη θέση του προσέφερε ανέκαθεν προστασία από τις επιθέσεις των πειρατών. Τόσο η πόλη όσο και το φρούριο χρονολογούνται από το 583 και χτίστηκαν επί βυζαντινού αυτοκράτορα Μαυρίκιου.

Ρόδος

Γνωστό και ως Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Κάστρο των Ιπποτών, το κάστρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στα Δωδεκάνησα.

Το σημαντικότερο εναπομείναν μνημείο των Ιωαννιτών Ιπποτών χτίστηκε πάνω σε μια προηγούμενη βυζαντινή ακρόπολη, η οποία χρησίμευε τόσο ως στρατιωτικό αρχηγείο όσο και ως φρούριο.

Το κάστρο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα από τους Ιππότες της Ρόδου, οι οποίοι κατείχαν το νησί από το 1309 έως το 1522. Μόλις η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέλαβε το νησί, το παλάτι μετατράπηκε σε φρούριο.

Το Βασίλειο της Ιταλίας ανέλαβε την εξουσία το 1912 και οι Ιταλοί ανακατασκεύασαν το παλάτι για να το μετατρέψουν σε εξοχική κατοικία του βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Β’. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιο και από τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Ναύπλιο

Το Κάστρο του Ναυπλίου ανήκει στην ενετική περίοδο και χτίστηκε το 1714 μέσα σε τρία χρόνια. Γνωστό ως Παλαμήδι, είναι μια τεράστια, καλοδιατηρημένη κατασκευή, ίσως το καλύτερο παράδειγμα βενετσιάνικων οχυρώσεων στη χώρα.

Το Παλαμήδι, με το χαρακτηριστικό μπαρόκ στυλ, βρίσκεται σε έναν λόφο ύψους 216 μέτρων που φέρει το ίδιο όνομα.

Προσφέρει προφανή στρατηγικά πλεονεκτήματα, καθώς το κάστρο ελέγχει την πόλη του Ναυπλίου, καθώς και το λιμάνι, το φρούριο της Ακροναυπλίας και την είσοδο στον κόλπο της Αργολίδας.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν το φρούριο το 1715 και οι Έλληνες το ανακατέλαβαν το 1822.

Μυστράς

Ο βυζαντινός Μυστράς είναι μια οχυρωμένη πόλη στο όρος Ταΰγετος δυτικά της αρχαίας Σπάρτης. Χτίστηκε το 1249 από έναν Φράγκο πρίγκιπα. Μετά την τουρκοκρατία, το σημαντικό αυτό ελληνικό βυζαντινό μνημείο εγκαταλείφθηκε το 1830, όταν ο πληθυσμός άρχισε σταδιακά να μετακομίζει στη νέα πόλη της Σπάρτης.

Τοποθετημένο σε έναν απότομο λόφο και δεσπόζοντας στην κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, το φρούριο παρουσιάζει τρεις πολύ διακριτές ζώνες: Την Πάνω Χώρα, την Κάτω Χώρα και την Έξω Χώρα.

Επιπλέον, υπάρχει μια φραγκική ακρόπολη που δεσπόζει στο φρούριο. Στο εσωτερικό του συγκροτήματος, υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες που έχουν υποστεί αναστήλωση και είναι επισκέψιμες.

Μεστά

Τα Μεστά είναι ένα από τα μαστιχοχώρια της Χίου, αλλά φιλοξενεί επίσης ένα μεσαιωνικό χωριό και έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους οχυρωμένους οικισμούς στην Ελλάδα.

Η αρχιτεκτονική του διάταξη αποτελείται από στενά σοκάκια, ενώ η περιβάλλουσα οχύρωση προσέφερε καταφύγιο από τις πειρατικές επιδρομές. Το χωριό έχει σχήμα πενταγώνου ενώ πολλοί από τους δρόμους του μοιάζουν με λαβύρινθο.

Το κτίριο ανήκει στη γενουατική περίοδο της Χίου που διήρκεσε από το 1346 έως το 1566.

Μόλυβος

Γνωστό και ως Κάστρο της Μήθυμνας, είναι το δεύτερο σημαντικότερο φρούριο του νησιού της Λέσβου.

Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα των εργασιών που πραγματοποίησαν οι Γενουάτες κατά τον 14ο αιώνα- οι Οθωμανοί συμπεριέλαβαν πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά.

Χτισμένο σε λόφο, υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται πάνω σε αρχαία ακρόπολη που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι Βυζαντινοί έχτισαν ένα φρούριο στη θέση του και οι Γενοβέζοι ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του κάστρου το 1373.

Καλαμάτα

Με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική, το Κάστρο της Καλαμάτας βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης.

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες οχυρώσεις, υπάρχουν ενδείξεις για μια αρχαία ακρόπολη που υπήρχε στον λόφο πριν από τον Τρωικό πόλεμο, καθώς και για ένα μεταγενέστερο βυζαντινό φρούριο.

Ωστόσο, είναι ακόμη ορατά σήμερα τα ερείπια ενός κάστρου που ανοικοδομήθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα κατά τη διάρκεια της φραγκικής κατοχής.

Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχει μια εκκλησία που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Η εικόνα της Παναγίας στην εκκλησία έγινε γνωστή ως Καλομάτα (που σημαίνει «όμορφα μάτια»), μια λέξη που αργότερα εξελίχθηκε σε Καλαμάτα, από την οποία πήραν το όνομά τους η εκκλησία, το κάστρο και η πόλη.

Ιωάννινα

Το Κάστρο των Ιωαννίνων στην Ήπειρο βρίσκεται σε λόφο ύψους 480 μέτρων και έχει θέα στη λίμνη Παμβώτιδα. Η σημερινή του μορφή χρονολογείται από την ύστερη οθωμανική περίοδο, ενώ εξακολουθεί να περιλαμβάνει στοιχεία που ανήκουν σε παλαιότερη βυζαντινή οχύρωση.

Το κάστρο ιδρύθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Η πόλη των Ιωαννίνων άκμασε μετά την Τέταρτη Σταυροφορία, όταν πολλές πλούσιες βυζαντινές οικογένειες κατέφυγαν εκεί μετά τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης.

Τα Ιωάννινα παραδόθηκαν στους Οθωμανούς το 1430. Μεταξύ 1430 και 1868, η πόλη ήταν το διοικητικό κέντρο στο Πασαλίκι των Ιωαννίνων. Η πιο διαβόητη προσωπικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ο Αλή Πασάς.

Ναύπακτος

Το Κάστρο του Λεπάντο, ή το Κάστρο της Ναυπάκτου, όπως είναι αλλιώς γνωστό, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και ένα τέλειο παράδειγμα ελληνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Η είσοδος του κόλπου της Ναυπάκτου αποτέλεσε το πεδίο μάχης μιας από τις σημαντικότερες ναυτικές συγκρούσεις στην ιστορία. Η Ναυμαχία του Lepanto (1571) αντιπροσωπεύει τη στιγμή που η ναυτική δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τις συνδυασμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Τα αρχικά τείχη του κτιρίου ανήκουν στην αρχαιότητα και τα υπολείμματά τους είναι ακόμη ορατά στη δυτική πλευρά του κάστρου. Το σημερινό σχήμα και τα επίπεδά του χρονολογούνται από τη βενετοκρατία.

Ένα κυκλικό τείχος περιβάλλει την κορυφή του λόφου, ενώ δύο βραχίονες κατεβαίνουν, ο ένας προς τα ανατολικά και ο άλλος προς τα δυτικά. Μόλις λυγίσουν, οι δύο βραχίονες πλησιάζουν και πάλι ο ένας τον άλλον, περικλείοντας την είσοδο του λιμανιού με δύο πύργους. Το κάστρο προστάτευε τους κατοίκους της Ναυπάκτου κατά τη διάρκεια των πολέμων και ήταν μοναδικό για τα πέντε αμυντικά του τείχη.

Αστυπάλαια

Το ενετικό κάστρο της Αστυπάλαιας, γνωστό και ως ενετικό κάστρο του Querini, δεσπόζει από την κορυφή του λόφου στη μαγευτική Χώρα του νησιού. Είναι κατασκευασμένο από σκουρόχρωμες πέτρες που κάνουν σαφή αντίθεση με τα ασβεστωμένα σπίτια γύρω από την οχύρωση.

Η ιστορία του κάστρου σχετίζεται με την πάλη για την εξουσία μεταξύ Βενετών, Βυζαντινών και Οθωμανών ηγεμόνων. Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον Giovanni Querini, έναν ευγενή Βενετό που κυβέρνησε την Αστυπάλαια μετά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1204.

Οι Βενετοί κυβέρνησαν από το κάστρο για πάνω από 300 χρόνια με κάθε ηγεμόνα να προσθέτει τροποποιήσεις στη δομή. Ο καθένας άφησε ένα πέτρινο έμβλημα με το οικογενειακό του οικόσημο. Το κάστρο της Αστυπάλαιας ανοικοδομήθηκε εν μέρει μετά από σεισμό που έπληξε το νησί το 1956.

Ο μεσαιωνικός οικισμός ελίσσεται στο βουνό, προσφέροντας μια αξέχαστη πανοραμική θέα στη Χώρα της Αστυπάλαιας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Στο Καβούρι βρέθηκε η 46χρονη που αγνοούνταν από την Ηλιούπολη – «Ήταν σαν να έχει πάρει χάπια»

Μετά τον Ρέμο – Αποκάλυψη: Ο καλλιτέχνης που ετοιμάζει το ντεμπούτο του στο Ντουμπάι

Αυτή ήταν η δουλειά στην αρχαία Αθήνα που κανείς δεν ήθελε να κάνει: Ο εξαερισμός ήταν πολυτέλεια

Ο Λάκης Γαβαλάς εξομολογείται στο “VITALITY” – Τα fitness και wellness μυστικά που τον διατηρούν αειθαλή

Ο Ζοσέ Μουρίνιο αποκλείστηκε για τρεις αγωνιστικές μετά την έκρηξη κατά αντίπαλου προπονητή

Ανακαλύψτε τα 10 μαγευτικά κάστρα-θησαυρούς της Ελλάδας

Λευτέρης Πετρούνιας: Αγκαλιάζει την κόρη του, Σοφία, και συγκινεί το διαδίκτυο

“«Αγιοφάραγγο»: Το μυστήριο με τους 300 ερημίτες που συγκεντρώνονταν άπαξ ετησίως για να μετρήσουν τους επιζώντες”

Κυψέλη: Το χρονικό της εκτέλεσης του Τούρκου – Το συμβόλαιο θανάτου αξίας 250.000 δολαρίων και η «απόδραση» των δραστών με το τρένο

“Μαμά στα κρυφά”: Οι δύο νέες υποθέσεις που σκάνε στο γραφείο, κρύβουν όχι μόνο ατελείωτη δουλειά αλλά και τρομερά προβλήματα

Άρης Λεμπεσόπουλος: «Στο σχολείο τα παιδιά μου αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά βίας»

Τσιάρας: Η Θεσσαλία αναγεννάται δυναμικά, ξαναχτίζεται με όραμα – Το Κιλελέρ παραμένει σύμβολο αγώνα

Κηφισιά – Πανιώνιος 0-0: Οι «κυανέρυθροι» άρπαξαν βαθμό στο συναρπαστικό αθηναϊκό ντέρμπι της Super League 2

Εντυπωσιακές βελτιώσεις στα Peugeot 208 Hybrid και E-208

Λακαφώσης σπάει τη σιωπή μετά τον σάλο: «Είμαι θύμα οργανωμένης επίθεσης – Ο Πλακιάς παρασύρθηκε από τον δικηγόρο του»

00:00 / 00:00

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν το “σοκαριστικό σχέδιο διαφυγής” του Χίτλερ μετά...

Νέα έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν μια μυστική έρευνα για τον Αδόλφο Χίτλερ στη Νότια Αμερική, δέκα χρόνια μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του. Παρά το...

Άφωνοι οι επιστήμονες: Μυστηριώδες «Stonehenge» ανακαλύφθηκε στον βυθό της λίμνης Μίσιγκαν

Μια μυστηριώδης πέτρινη δομή, παρόμοια με το Stonehenge, ανακαλύφθηκε το 2007 στον πυθμένα της λίμνης Μίσιγκαν από τον καθηγητή Mark Holley. Οι πέτρες, που...

Έφτασαν στον πυθμένα της Μεγάλης Μπλε Τρύπας και αποκάλυψαν 5.700 χρόνια ιστορίας

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης μελέτησε τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα στην Καραϊβική, λαμβάνοντας πυρήνα ιζήματος 30 μέτρων που καταγράφει 5.700 χρόνια...

Η πύλη στον νυχτερινό ουρανό της Αλάσκας αποκαλύφθηκε ως πείραμα

Ο τρίτος και τελευταίος πύραυλος της NASA σε μια αποστολή για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σέλας επηρεάζει την ανώτερη...

Η “επαναστατική” πλωτή πόλη εμπνευσμένη από ένα νούφαρο του Αμαζονίου…θα στεγάσει έως και 50.000 κατοίκους

Το Lilypad είναι ένα καινοτόμο πλωτό νησί-πόλη, εμπνευσμένο από το φυτό νούφαρο, που σχεδιάστηκε ως λύση στεγασης για πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής. Προορίζεται να...

Τζον Γουέιν Γκέισι: Αποκαλύπτεται ο διαβόητος «δολοφόνος κλόουν» που σκότωσε 33 αγόρια

Ο Τζον Γουέιν Γκέισι ήταν ένας διαβόητος Αμερικανός κατά συρροή δολοφόνος και παιδεραστής, ο οποίος μεταξύ 1972 και 1978 βίασε και δολοφόνησε τουλάχιστον 33...

Τον εξορίζουν αδιάκοπα από τα ενοικιαζόμενα σπίτια επειδή συγκατοικεί με ένα…βουβάλι!

Ο Τσεν, ένας 30χρονος πρώην πυγμάχος από την Κίνα, έχει προκαλέσει αίσθηση αγοράζοντας ένα μαύρο βουβάλι ως κατοικίδιο. Παρά τις δύο εκδιώξεις από ενοικιαζόμενα...

Ο φιλεύσπλαχνος μονάρχης που όταν μέθυσε αφαίρεσε τέσσερις ζωές

Οι βασιλιάδες του Μεσαίωνα είχαν ως βασικό καθήκον την προστασία των αδυνάμων, όπως χήρες, ορφανά και πρόσφυγες. Η παροχή βοήθειας στις ευάλωτες ομάδες αποτελούσε...

Το «Καρέ των Άσσων»: Οι θρυλικοί αεροπόροι της Βασιλικής Αεροπορίας

Την άνοιξη του 1954 το πρώτο ελληνικό ακροβατικό σµήνος ήταν έτοιµο και συγκροτηµένο για να πραγµατοποιήσει την πρώτη του εµφάνιση. Υπήρχαν όµως και προβλήµατα....

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Η Θράκη “φύλαγε” την αρχαιότερη εγχείρηση για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον ελλαδικό...

Αρχαιολογικά ευρήματα από τα αρχαία Άβδηρα αποκαλύπτουν την πρώτη επιτυχή χειρουργική επέμβαση για κρανιοεγκεφαλική κάκωση στον ελλαδικό χώρο, που πραγματοποιήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ.,...

Αποκαλύπτεται: Αυτό είναι το μυστικό πίσω από τον μύθο των μαύρων γατών και...

Οι μαύρες γάτες, που σήμερα συνδέονται με τη γρουσουζιά, είχαν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στην αρχαιότητα. Στην Αρχαία Αίγυπτο λατρεύονταν ως ιερά ζώα της θεάς...

Ποια άλλη χώρα υψώνει το εμβληματικό σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος»;

Η φράση «ελευθερία ή θάνατος» αποτελεί το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας που διαδόθηκε κατά την Επανάσταση του 1821, χρησιμοποιούμενο ως πολεμική ιαχή και σύμβολο...

Αίγυπτος: Το αίνιγμα με το εξωγήινο στιλέτο του Τουταγχαμών που σφυρηλατήθηκε από μετεωρίτη

Ένα στιλέτο που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών το 1922 έχει εξωγήινη προέλευση, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Το σιδερένιο στιλέτο, τοποθετημένο σε χρυσή διακοσμημένη...

Αυτός είναι ο άνθρωπος που τοποθέτησε δόντια ελαφιού στο στόμα του και μετά…...

Ο Francis Wharton ήταν μια εκκεντρική φιγούρα της δεκαετίας του 1960 στον Καναδά, ζώντας απομονωμένος στη British Columbia. Μετά από επίθεση αρκούδας που επέζησε,...

DAP test – Το ψυχολογικό τεστ που θα σου αποκαλύψει αν είσαι Νάρκισσος

Μέσω ενός μόνο ψυχολογικού τεστ, μπορούμε να ανακαλύψουμε για τον εαυτό μας πράγματα που μέχρι σήμερα μας ήταν τελείως άγνωστα. Το DAP test που...

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει: Τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα δεν είναι τελικά…μοναδικά

Οι μηχανικοί της Κολούμπια κατασκεύασαν μια νέα τεχνητή νοημοσύνη που καταρρίπτει μια μακροχρόνια πεποίθηση στην εγκληματολογία – ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα...

Τα μυρμήγκια Oecophylla που προστατεύουν τις σοδειές καλύτερα και από φυτοφάρμακα

Στη φύση υπάρχουν τα μυρμήγκια Oecophylla που είναι σε θέση να προστατεύσουν τις σοδειές πιο αποτελεσματικά και από τα φυτοφάρμακα. Ο φυσικός τρόπος να...

«Παραγγελιά ρε!» – Tο τριπλό φονικό του Νίκου Κοεμτζή για ένα ζεϊμπέκικο

Το άρθρο αναφέρεται στο τριπλό φονικό που διέπραξε ο Νίκος Κοεμτζής στο νυχτερινό κέντρο "Νεράιδα" στις 25 Φεβρουαρίου 1973. Ο Κοεμτζής, που μόλις είχε...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «μητέρα των βασανιστηρίων»: Η γυναίκα που απολάμβανε να κακοποιεί παιδιά μπροστά σε κοινό

Το 1965, η αστυνομία ανακάλυψε το κακοποιημένο σώμα της...

Ο Δημήτρης Παπανικολάου αποκαλύπτει το δράμα για την κόρη του: «Μας έλεγε ότι δεν...

Ο Δημήτρης Παπανικολάου μοιράστηκε τη συγκινητική ιστορία της κόρης...

Ίρις Καλφοπούλου ξεσπά κατά Αίθρας Λυκουρέζου: «Δεν είμαστε οικογένεια, διασκέδαζε στη Μύκονο όταν πέθανε...

Η Ίρις Καλφοπούλου, ξαδέρφη της Μάρθας Κουτουμάνου, έκανε σοβαρές...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ