Ανακαλύψτε τα 10 μαγευτικά κάστρα-θησαυρούς της Ελλάδας

Ανακαλύψτε τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Ελλάδας που αποτελούν μέρος της ιστορικής κληρονομιάς και ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους αξία.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο παρουσιάζει δέκα σημαντικά κάστρα της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Κάθε κάστρο έχει τη δική του μοναδική ιστορία, προέλευση και αρχιτεκτονική, με ορισμένα να χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή, ενώ άλλα κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενετικής ή γενουατικής περιόδου.

Τα κάστρα, όπως της Μονεμβασιάς, της Ρόδου, του Ναυπλίου, του Μυστρά, των Μεστών, του Μολύβου και της Καλαμάτας, βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες και προσέφεραν προστασία από πειρατικές επιδρομές και εχθρικές επιθέσεις. Πολλά από αυτά έχουν υποστεί ανακατασκευές και επεμβάσεις από διάφορους κατακτητές, όπως Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς, Γενουάτες και Οθωμανούς, γεγονός που αντανακλάται στην πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής τους.

Πιο αναλυτικά:

Τα δέκα κάστρα που αναφέρονται παρακάτω αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Όλα ακολουθούνται από εντυπωσιακές ιστορίες για το επικό παρελθόν τους.

Ορισμένα έχουν χαρακτηριστεί ως από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίρια της Ευρώπης.

Παρακάτω, ακολουθεί ένας κατάλογος που περιλαμβάνει δέκα από τα πιο όμορφα κάστρα σε όλη την Ελλάδα:

Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά είναι μια από τις σημαντικότερες μεσαιωνικές πόλεις-φρούρια της χώρας και φιλοξενεί ένα από τα ομορφότερα κάστρα του κόσμου. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, είναι βυζαντινής προέλευσης και βρίσκεται σε ένα οροπέδιο εκατό μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο βράχος συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός στενού δρόμου. Η ιδιαίτερη θέση του προσέφερε ανέκαθεν προστασία από τις επιθέσεις των πειρατών. Τόσο η πόλη όσο και το φρούριο χρονολογούνται από το 583 και χτίστηκαν επί βυζαντινού αυτοκράτορα Μαυρίκιου.

Ρόδος

Γνωστό και ως Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Κάστρο των Ιπποτών, το κάστρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στα Δωδεκάνησα.

Το σημαντικότερο εναπομείναν μνημείο των Ιωαννιτών Ιπποτών χτίστηκε πάνω σε μια προηγούμενη βυζαντινή ακρόπολη, η οποία χρησίμευε τόσο ως στρατιωτικό αρχηγείο όσο και ως φρούριο.

Το κάστρο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα από τους Ιππότες της Ρόδου, οι οποίοι κατείχαν το νησί από το 1309 έως το 1522. Μόλις η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέλαβε το νησί, το παλάτι μετατράπηκε σε φρούριο.

Το Βασίλειο της Ιταλίας ανέλαβε την εξουσία το 1912 και οι Ιταλοί ανακατασκεύασαν το παλάτι για να το μετατρέψουν σε εξοχική κατοικία του βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Β’. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιο και από τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Ναύπλιο

Το Κάστρο του Ναυπλίου ανήκει στην ενετική περίοδο και χτίστηκε το 1714 μέσα σε τρία χρόνια. Γνωστό ως Παλαμήδι, είναι μια τεράστια, καλοδιατηρημένη κατασκευή, ίσως το καλύτερο παράδειγμα βενετσιάνικων οχυρώσεων στη χώρα.

Το Παλαμήδι, με το χαρακτηριστικό μπαρόκ στυλ, βρίσκεται σε έναν λόφο ύψους 216 μέτρων που φέρει το ίδιο όνομα.

Προσφέρει προφανή στρατηγικά πλεονεκτήματα, καθώς το κάστρο ελέγχει την πόλη του Ναυπλίου, καθώς και το λιμάνι, το φρούριο της Ακροναυπλίας και την είσοδο στον κόλπο της Αργολίδας.

Οι Τούρκοι κατέλαβαν το φρούριο το 1715 και οι Έλληνες το ανακατέλαβαν το 1822.

Μυστράς

Ο βυζαντινός Μυστράς είναι μια οχυρωμένη πόλη στο όρος Ταΰγετος δυτικά της αρχαίας Σπάρτης. Χτίστηκε το 1249 από έναν Φράγκο πρίγκιπα. Μετά την τουρκοκρατία, το σημαντικό αυτό ελληνικό βυζαντινό μνημείο εγκαταλείφθηκε το 1830, όταν ο πληθυσμός άρχισε σταδιακά να μετακομίζει στη νέα πόλη της Σπάρτης.

Τοποθετημένο σε έναν απότομο λόφο και δεσπόζοντας στην κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, το φρούριο παρουσιάζει τρεις πολύ διακριτές ζώνες: Την Πάνω Χώρα, την Κάτω Χώρα και την Έξω Χώρα.

Επιπλέον, υπάρχει μια φραγκική ακρόπολη που δεσπόζει στο φρούριο. Στο εσωτερικό του συγκροτήματος, υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες που έχουν υποστεί αναστήλωση και είναι επισκέψιμες.

Μεστά

Τα Μεστά είναι ένα από τα μαστιχοχώρια της Χίου, αλλά φιλοξενεί επίσης ένα μεσαιωνικό χωριό και έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους οχυρωμένους οικισμούς στην Ελλάδα.

Η αρχιτεκτονική του διάταξη αποτελείται από στενά σοκάκια, ενώ η περιβάλλουσα οχύρωση προσέφερε καταφύγιο από τις πειρατικές επιδρομές. Το χωριό έχει σχήμα πενταγώνου ενώ πολλοί από τους δρόμους του μοιάζουν με λαβύρινθο.

Το κτίριο ανήκει στη γενουατική περίοδο της Χίου που διήρκεσε από το 1346 έως το 1566.

Μόλυβος

Γνωστό και ως Κάστρο της Μήθυμνας, είναι το δεύτερο σημαντικότερο φρούριο του νησιού της Λέσβου.

Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα των εργασιών που πραγματοποίησαν οι Γενουάτες κατά τον 14ο αιώνα- οι Οθωμανοί συμπεριέλαβαν πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά.

Χτισμένο σε λόφο, υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται πάνω σε αρχαία ακρόπολη που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι Βυζαντινοί έχτισαν ένα φρούριο στη θέση του και οι Γενοβέζοι ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του κάστρου το 1373.

Καλαμάτα

Με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική, το Κάστρο της Καλαμάτας βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης.

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες οχυρώσεις, υπάρχουν ενδείξεις για μια αρχαία ακρόπολη που υπήρχε στον λόφο πριν από τον Τρωικό πόλεμο, καθώς και για ένα μεταγενέστερο βυζαντινό φρούριο.

Ωστόσο, είναι ακόμη ορατά σήμερα τα ερείπια ενός κάστρου που ανοικοδομήθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα κατά τη διάρκεια της φραγκικής κατοχής.

Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχει μια εκκλησία που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Η εικόνα της Παναγίας στην εκκλησία έγινε γνωστή ως Καλομάτα (που σημαίνει «όμορφα μάτια»), μια λέξη που αργότερα εξελίχθηκε σε Καλαμάτα, από την οποία πήραν το όνομά τους η εκκλησία, το κάστρο και η πόλη.

Ιωάννινα

Το Κάστρο των Ιωαννίνων στην Ήπειρο βρίσκεται σε λόφο ύψους 480 μέτρων και έχει θέα στη λίμνη Παμβώτιδα. Η σημερινή του μορφή χρονολογείται από την ύστερη οθωμανική περίοδο, ενώ εξακολουθεί να περιλαμβάνει στοιχεία που ανήκουν σε παλαιότερη βυζαντινή οχύρωση.

Το κάστρο ιδρύθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Η πόλη των Ιωαννίνων άκμασε μετά την Τέταρτη Σταυροφορία, όταν πολλές πλούσιες βυζαντινές οικογένειες κατέφυγαν εκεί μετά τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης.

Τα Ιωάννινα παραδόθηκαν στους Οθωμανούς το 1430. Μεταξύ 1430 και 1868, η πόλη ήταν το διοικητικό κέντρο στο Πασαλίκι των Ιωαννίνων. Η πιο διαβόητη προσωπικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ο Αλή Πασάς.

Ναύπακτος

Το Κάστρο του Λεπάντο, ή το Κάστρο της Ναυπάκτου, όπως είναι αλλιώς γνωστό, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και ένα τέλειο παράδειγμα ελληνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Η είσοδος του κόλπου της Ναυπάκτου αποτέλεσε το πεδίο μάχης μιας από τις σημαντικότερες ναυτικές συγκρούσεις στην ιστορία. Η Ναυμαχία του Lepanto (1571) αντιπροσωπεύει τη στιγμή που η ναυτική δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τις συνδυασμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Τα αρχικά τείχη του κτιρίου ανήκουν στην αρχαιότητα και τα υπολείμματά τους είναι ακόμη ορατά στη δυτική πλευρά του κάστρου. Το σημερινό σχήμα και τα επίπεδά του χρονολογούνται από τη βενετοκρατία.

Ένα κυκλικό τείχος περιβάλλει την κορυφή του λόφου, ενώ δύο βραχίονες κατεβαίνουν, ο ένας προς τα ανατολικά και ο άλλος προς τα δυτικά. Μόλις λυγίσουν, οι δύο βραχίονες πλησιάζουν και πάλι ο ένας τον άλλον, περικλείοντας την είσοδο του λιμανιού με δύο πύργους. Το κάστρο προστάτευε τους κατοίκους της Ναυπάκτου κατά τη διάρκεια των πολέμων και ήταν μοναδικό για τα πέντε αμυντικά του τείχη.

Αστυπάλαια

Το ενετικό κάστρο της Αστυπάλαιας, γνωστό και ως ενετικό κάστρο του Querini, δεσπόζει από την κορυφή του λόφου στη μαγευτική Χώρα του νησιού. Είναι κατασκευασμένο από σκουρόχρωμες πέτρες που κάνουν σαφή αντίθεση με τα ασβεστωμένα σπίτια γύρω από την οχύρωση.

Η ιστορία του κάστρου σχετίζεται με την πάλη για την εξουσία μεταξύ Βενετών, Βυζαντινών και Οθωμανών ηγεμόνων. Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον Giovanni Querini, έναν ευγενή Βενετό που κυβέρνησε την Αστυπάλαια μετά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1204.

Οι Βενετοί κυβέρνησαν από το κάστρο για πάνω από 300 χρόνια με κάθε ηγεμόνα να προσθέτει τροποποιήσεις στη δομή. Ο καθένας άφησε ένα πέτρινο έμβλημα με το οικογενειακό του οικόσημο. Το κάστρο της Αστυπάλαιας ανοικοδομήθηκε εν μέρει μετά από σεισμό που έπληξε το νησί το 1956.

Ο μεσαιωνικός οικισμός ελίσσεται στο βουνό, προσφέροντας μια αξέχαστη πανοραμική θέα στη Χώρα της Αστυπάλαιας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Μπιλ Άκμαν: Ο Τραμπ κλονίζει την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου

Taormina: Το μυστηριώδες ναυάγιο του Σουνίου που αποκαλύφθηκε μετά από 130 χρόνια

Επίσκεψη Μπενιαμίν Νετανιάχου στις ΗΠΑ: Δασμοί, Ιράν και Γάζα στο επίκεντρο των συνομιλίων με τον Ντόναλντ Τραμπ

Coral Castle: Πώς χτίστηκε το μυστήριο κάστρο από έναν μόνο άνθρωπο σε 28 χρόνια;

ΗΠΑ: Θρηνεί και δεύτερο παιδί από ιλαρά – Τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 600

Καταρρέουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, έρχεται κραχ στη Wall Street – Συνεχίζεται η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου

Άνοια: Η κορυφαία συνήθεια που θωρακίζει τον εγκέφαλο, αποκαλύπτει νέα μελέτη

Βυθίζονται τα ασιατικά χρηματιστήρια, συναγερμός για κατάρρευση και στη Wall Street

Ο καιρός σήμερα: Ακραία φαινόμενα με καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, βόρεια Εύβοια και ανατολικό Αιγαίο

Ισραήλ: Διπλωματικό ταξίδι του ΥΠΕΞ στα ΗΑΕ – Κρίσιμη συνάντηση με τον ομόλογό του Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν

Ισίμπα: Θα εντείνουμε την πίεση στις ΗΠΑ για κατάργηση δασμών – Τα οφέλη θα φανούν σταδιακά

Πάσχα 2025: Πότε γιορτάζουμε φέτος τον Άγιο Γεώργιο – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ημερομηνίες

Ιαπωνία: Καταρρέει ο δείκτης Nikkei εξαιτίας των απειλών Τραμπ για δασμούς

Τουλάχιστον 44 νεκροί, κυρίως άμαχες γυναίκες και παιδιά από φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ντόναλντ Τραμπ: Η συμφωνία για το TikTok κατέρρευσε εξαιτίας των αμερικανικών δασμών

00:00 / 00:00

Τελικά τι κρύβεται πίσω από τον θρυλικό «Νόμο του Μέρφι»;

Ο «Νόμος του Μέρφι» αναφέρεται στη φράση «Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά», αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος πρόληψης λαθών και...

Από πού κατάγονταν οι θρυλικές μάγισσες της αρχαιότητας – Τα μυστικά τους

Στην αρχαία Ελλάδα, οι μάγισσες αποτελούσαν σημαντικές μυθολογικές μορφές με ιδιαίτερες δυνάμεις. Κορυφαία παραδείγματα είναι η Μήδεια και η Κίρκη, γνωστές για τις μαγικές...

Αποκαλύπτονται οι πέντε πιο μυστικιστικές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Η Ελευσίνα ήταν μία από τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, με πλούσια ιστορική και μυθολογική σημασία. Το όνομά της προέρχεται από το...

Σοκαριστικό θέαμα: Εκκλησία στη Βρετανία μετατρέπεται σε ρινγκ για να μαγνητίσει πιστούς, vid

Στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Shipley της Αγγλίας, ο Gareth Thompson δημιούργησε μια καινοτόμο προσέγγιση θρησκευτικής λατρείας που συνδυάζει την επαγγελματική πάλη με...

Μυστήριο γύρω από την «Ατλαντίδα της Ιαπωνίας» που θα μπορούσε να είχε χτιστεί πριν από 12.000 χρόνια

Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία της Ατλαντίδας, του μυθικού βυθισμένου νησιού που αναφέρεται στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, αλλά γνωρίζετε ότι η Ιαπωνία έχει τη δική...

Η κατασκοπεία στην Αρχαία Ελλάδα: Οι μέθοδοι και οι μυστικές επικοινωνίες

Στην Ιλιάδα του Ομήρου αναφέρεται το πρώτο κατασκοπευτικό επεισόδιο. Οι μέθοδοι, οι μυστικές επικοινωνίες και ποια ήταν η τύχη τους όταν έπεφταν στα χέρια...

Χελώνα που απειλείται με εξαφάνιση γέννησε για πρώτη φορά σε ηλικία περίπου 100...

Μια χελώνα από το δυτικό Σάντα Κρουζ Γκαλαπάγκος περίπου 100 ετών έγινε μαμά για πρώτη φορά μετά την αναπαραγωγή με ένα αρσενικό της ίδιας...

Το γνωρίζατε; – Η κρυμμένη σοφία πίσω από το αρχαίο ρητό «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»

Η φράση «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» είναι ένα απόσπασμα από την Ιλιάδα του Ομήρου, το οποίο προέρχεται από τη ραψωδία Ζ.Η φράση...

Για πρώτη φορά αναδύεται το πρόσωπο γυναίκας που βίωσε τη Μυκηναϊκή εποχή

Η ψηφιακή τεχνολογία αναδόμησης προσώπου αποκάλυψε το πρόσωπο μιας γυναίκας που έζησε πριν από 3.500 χρόνια στις Μυκήνες, συνδέοντάς την με τη μυθική εποχή...

6 Απριλίου 1941: Πως αποκάλυψε η γερμανική προπαγάνδα την εισβολή στην Ελλάδα μέσα...

Δείτε πως είδαν οι Γερμανοί πολίτες την επίθεση στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 μέσα απο τα νέα της εποχής που προβλήθηκαν στους...

Τρομακτικό ατύχημα με φορτηγό σε δρόμο της Κίνας, vid

Ως εκ θαύματος ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο:😳 Terrifying Moment Lorry Turns Into A Transformer And Ploughs Into A Tree...

Αυτή είναι η μυστηριώδης προφητεία που πρέπει να εκπληρωθεί πριν αποκαλυφθεί η Κιβωτός...

Η Αποκάλυψη του Βαρούχ, ένα μη κανονικό βιβλίο της Βίβλου που γράφτηκε μεταξύ του 1ου και 2ου αιώνα π.Χ., περιέχει μια προφητεία σχετικά με...

Αποκάλυψη: Αυτή η ελληνική πόλη στέφεται αρχαιότερη της Ευρώπης

Το Άργος είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με ιστορία 7.000 ετών και εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα. Αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο...

Εσείς γνωρίζατε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν εφεύρει πρώτοι την ενδοδαπέδια θέρμανση;

Οι Μινωίτες ανέπτυξαν εξαιρετικά προηγμένες βιοκλιματικές τεχνικές κατασκευής κατοικιών, με τοίχους από λάσπη, πέτρες και φυσικά υλικά όπως αυγά και μαλλί. Σχεδίαζαν τα σπίτια...

Βίλα Μαργαρίτα: Το μαγευτικό αρχοντικό της Αθήνας με τα 32 δωμάτια και τις πολεμίστρες – Το μυστήριο της κατεδάφισης

Η βίλα Μαργαρίτα ήταν μια εντυπωσιακή γοτθικού τύπου έπαυλη στους Αμπελοκήπους της Αθήνας, η οποία χτίστηκε γύρω στο 1900 από έναν Αρμένιο έμπορο. Το...

Το σοκαριστικό μυστήριο – Τι απέγινε το μέντιουμ που προέβλεψε τη δολοφονία του Τζον Κένεντι;

Η Jeane Dixon ήταν ένα διάσημο μέντιουμ και αστρολόγος που έγινε γνωστή μετά την πρόβλεψη της δολοφονίας του Προέδρου Κένεντι. Κατάφερε να αναπτύξει μια...

Αποκαλύπτεται το αρχιτεκτονικό υπερθέαμα της Κίνας που καθηλώνει, video

Οι Κινέζοι μηχανικοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.Η...

«Ντιρλάντα-ντα»: Η συναρπαστική ιστορία του πιο αινιγματικού ελληνικού τραγουδιού

Το «Ντιρλαντά» ήταν ένα διάσημο ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας του '70 που έγινε γνωστό παγκοσμίως, ακόμη και στην Ιαπωνία, χάρη στους Έλληνες ναυτικούς και...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ντιρλάντα-ντα»: Η συναρπαστική ιστορία του πιο αινιγματικού ελληνικού τραγουδιού

Το «Ντιρλαντά» ήταν ένα διάσημο ελληνικό τραγούδι της δεκαετίας...

Χρίστος & Μάιρα Κούγια: Συγκινητική αγκαλιά με την Εύη Βατίδου στο μνημόσυνο του Αλέξη...

Το 40ήμερο μνημόσυνο του Αλέξη Κούγια πραγματοποιήθηκε στον Ιερό...

Εύη Βατίδου – Χρίστος Κούγιας: Το απρόσμενο επεισόδιο στο μνημόσυνο του Αλέξη Κούγια

Σαράντα μέρες μετά τον θάνατο του Αλέξη Κούγια, πραγματοποιήθηκε...

Τι αποκαλύφθηκε στην δίκη Φιλιππίδη με την Ελπίδα Νίνου και το συγκλονιστικό ξέσπασμα

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, δημοσιεύτηκαν πληροφορίες που ανέφεραν...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ