Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να έχει βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – και όχι οποιονδήποτε. Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των ΗΠΑ, υποδέχθηκε την Πέμπτη την Ιταλίδα Πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο, σφραγίζοντας μια πολιτική και ιδεολογική σύμπλευση που δεν περνά απαρατήρητη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σε μια περίοδο εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, η επίσκεψη της Μελόνι αποσκοπούσε, σύμφωνα με αναλυτές, στο να αξιοποιήσει τη στενή σχέση μεταξύ τους ώστε να διευκολύνει τον διάλογο, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν προσωρινά την επιβολή δασμών για 90 ημέρες.
Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό Πρόεδρο, η Μελόνι δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Τραμπ που αποδέχθηκε πρόσκληση να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ρώμη στο άμεσο μέλλον και να εξετάσει το ενδεχόμενο, με την ευκαιρία αυτή, να συναντηθεί και με την Ευρώπη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την Ιταλίδα ηγέτιδα, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ ξεχωριστό άνθρωπο» και «φίλη» του, προσθέτοντας πως «κατέκτησε την Ευρώπη σαν θύελλα».
Η Μελόνι, από την πλευρά της, χρειάστηκε μόλις δύο προτάσεις για να δείξει στον συνομιλητή της πως είναι ιδεολογικά συγγενείς, σημειώνει το CNN.
«Μοιραζόμαστε και έναν άλλο αγώνα, που είναι ο αγώνας ενάντια στη woke [κουλτούρα/ατζέντα] και στην DEI ιδεολογία [διαφορετικότητα, ισότητα και ένταξη] που θέλουν να σβήσουν την ιστορία μας», δήλωσε στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας όρους- κλειδιά που έχουν καθιερωθεί από τον ίδιο τον Τραμπ για να στηλιτεύσει τα προοδευτικά ρεύματα που καταγγέλλει.

Όπως και ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναΐμπ Μπουκέλε – ακόμη ένας ηγέτης με συγγενές πολιτικό προφίλ που επισκέφθηκε πρόσφατα τον Λευκό Οίκο-, η Μελόνι εμφανίστηκε να γνωρίζει ακριβώς πώς να επιβεβαιώσει τα «MAGA πιστοποιητικά» της, συνεχίζει το αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης στον σχολιασμό του.
«Ο στόχος για μένα είναι να κάνουμε ξανά τη Δύση σπουδαία», τόνισε. «Και πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε μαζί».
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας υπήρξε η μοναδική ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε προσκληθεί στην ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο, ενώ διατηρεί και φιλικές σχέσεις με τον πλέον ισχυρό του σύμβουλο, τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ. Το πολιτικό της προφίλ, έντονα εθνικιστικό και με σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση, παραπέμπει στη ρητορική που έφερε τον Τραμπ ξανά στον Λευκό Οίκο.
Καθώς οι εμπορικές διαφωνίες ΗΠΑ-ΕΕ συνεχίζονται, η Μελόνι είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τους αμερικανικούς δασμούς «λανθασμένους». Ωστόσο, στον Λευκό Οίκο υπογράμμισε ότι ο λόγος της επίσκεψής της είναι να ενισχύσει τη Δύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Μελόνι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση αποκλειστικά για την προώθηση των ιταλικών συμφερόντων, αντί να εκπροσωπήσει το σύνολο των 27 κρατών–μελών της ΕΕ.
Η ίδια, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να συνάπτει συμφωνίες εκ μέρους του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς οι εμπορικές πολιτικές αποτελούν ευθύνη των Βρυξελλών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Μελόνι δήλωσε επίσης ότι η χώρα της θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ γνωστοποίησε πως ιταλικές εταιρείες θα επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά στις φήμες για πιθανή συμφωνία μεταξύ της Starlink του Έλον Μασκ και της ιταλικής κυβέρνησης για κρυπτογραφημένες δορυφορικές επικοινωνίες, η Μελόνι τις διέψευσε.
«Δεν υπήρξαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τραμπ για πιθανή συμφωνία με το Starlink του Έλον Μασκ», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «η Ιταλία θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποστολές στον Άρη».
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα αντίστοιχη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που υποχρεώνει άλλους ηγέτες, όπως η Μελόνι, να προωθούν εμμέσως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.